Елизабет II: „Десетилетия на постижения“ и „уверен поглед в бъдещето“

Елизабет II: „Десетилетия на постижения“ и „уверен поглед в бъдещето“

Кралица Елизабет II счупи редица рекорди за продължителност на престоя си на трона - както във Великобритания, така и в света - 70 години

 Сега тя е най-старият жив монарх и нейното управление вече е едно от най-дългите в историята на човечеството.

Прави впечатление, че за разлика от много други рекордьори, Елизабет се възкачва на трона   в зряла възраст. Тя е на 25 години, когато баща й, крал Джордж VI, умира на 6 февруари 1952 г.

Оттогава в Обединеното кралство са се сменили 14 министър-председатели, много политически и икономически кризи са преминали, а кралското семейство също е преживяло периоди на криза. 
Не е изненадващо, че на златния и диамантения юбилей по време на управлението на Елизабет II – през 2002 и 2012 г. – държавниците я нарекоха жив символ на нацията и историческата стабилност на Великобритания. Самата тя в призивите си до парламента каза, че е била свидетел на големи промени.

В послание преди честването на платинения юбилей Елизабет II заяви, че е вдъхновена от постиженията на тези 70 години и гледа към бъдещето с ентусиазъм и увереност.

 

* Елизабет II, пълно име Елизабет Александра Мери Уиндзор,  е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 14 страни от Общността на нациите. Тя е глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: