ФБР разсекрети заговор за убийството на Елизабет II с 50-годишна давност

ФБР разсекрети заговор за убийството на Елизабет II с 50-годишна давност Снимка: townandcountrymag.com

Кралицата е била изправена пред потенциална смъртоносна заплаха по време на посещението си в САЩ през 1983 г.

Доклад от 102 страници, качен тази седмица в информационния сайт на ФБР Vault, разкрива, че осигурявайки безопасността на британската кралица, ФБР са били разтревожени от заплахи на ИРА, пише ВВС, 

Според досието, полицейски служител е съобщил за разговора си с мъж, с когото се срещнали в ирландски пъб в Сан Франциско. Той казал на полицая, че иска да отмъсти за дъщеря си, която била убита в Северна Ирландия "от гумен куршум". Информацията е от 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралица Елизабет II и принц Филип в Калифорния.

„Той щеше да се опита да нарани кралицата или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта, когато минава отдолу, или да се опита да я убие при посещението ѝ в Националния парк Йосемити“, се казва в документа.

В резултат на заплахите, ФБР планират да  "затворят Голдън Гейт, когато яхтата се приближи". Мерките в Йосемити не са оповестени, нито пък подробности за извършените арести по случая. 

Много от държавните посещения на покойната кралица в САЩ, включително това през 1983 г. на Западния бряг и през 1976 г. по повод 200-годишнината на САЩ, са от времето на повишеното напрежение в Северна Ирландия. Сред публикуваните документи е и издадена призовка на пилот на малък самолет, който летял с банер „Англия, махни се от Ирландия“.

Преди неофициално посещение на Елизабет II  в Кентъки през 1989 г., вътрешна бележка на ФБР гласи, че „възможността за заплахи срещу Британската монархия от страна на Ирландската републиканска армия (IRA)  е постоянна”. Известно е, че като собственик на състезателни коне, Елизабет II е посещавала няколко пъти конни състезания в Кентъки, включително Kentucky Derby

През 1991 г. Елизабет II присъства на бейзболен мач на Baltimore Orioles с президента Джордж Х. У. Буш.  В документите на ФБР се казва, че е възможен опит  за покушение, пред вид че "ирландски групи" планират протести на стадиона и са запазили голямо количество билети на различни трибуни. 

Архивите на ФБР, свързани с Елизабет II, са публикувани в съответствие със Закона за свобода на информацията и по искане на американски медии. Според NBC News,  ФБР може да има и „допълнителни записи“, но не са определили график за публикуването им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: