Daily Mail: Елизабет II е страдала от рак през последните си години

Daily Mail: Елизабет II е страдала от рак през последните си години Снимка: eternitynews.com

Изданието публикува части от биографична книга за кралицата, чийто автор е близък приятел на нейния съпруг принц Филип.

Откъси от биографията, с предполагаемо заглавие „Един съкровен портрет”, разкриват, че през последните години от живота си Елизабет II тайно се е борила с особено тежка форма на рак - множествена миелома в костния мозък. 

В смъртния акт на кралицата, издаден през септември, като причина за смъртта ѝ се посочва нейната преклонна възраст.

Авторът на биографията, Джайлс Брандрет пише, че е чул за заболяването, което обяснява неразположенията на Елизабет II – постоянната ѝ умора и загуба на тегло, както и проблеми с подвижността, за които често се съобщаваше през последната година от живота ѝ. 

Най-разпространеният симптом на заболяването, което засяга предимно възрастни хора, е болка в костите, особено в таза и долната част на гърба. Както и Брандрет отбелязва, понастоящем няма лечение за множествената миелома, но лекарства за контрол на имунната система и фармацевтични продукти за предотвратяване на костната слабост, може да намалят тежестта на симптомите и да удължат живота на пациента с месеци,  дори до две - три години.

„Медицинската” новина за края на живота на кралицата възобнови обществените настроения и медийните коментари, възхваляващи стоическия дух и поведението ѝ на държавник до последните дни от живота ѝ. На 6 септември, само два дни преди смъртта ѝ на 8 септември, Елизабет II, най-дълго царувалият монарх на Обединеното кралство прие оставката на Борис Джонъсн и назначи на премиерския пост Лиз Тръс – най-кратко управлявалият британски премиер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: