Новият стар албум на Rolling Stones: „Tattoo you”

Новият стар албум на Rolling Stones: „Tattoo you” Снимка: eu.argusleader.com

През 2022 г. най-могъщата група ще отбележи 60 годишнината си и реверансите към феновете започнаха с премастерирания култов албум „Tattoo you”, излязъл на 22 октомври 2021, 40 години след първото си издание.

Луксозният пакет включва девет неиздавани досега парчета и лайв от концерта на групата на стадион „Уембли” от 1982, припомняйки с удар какво представляват Rolling Stones.

„Tattoo you” - 1981 е най-мощната им ракета-носител, след двете им вече популярни, но не с такъв ефект издания - албумът "Some Girls" от 1978 г., който е връх за Stones като композиция и изпълнение и не толкова силният „Emotional Rescue”от 1980. 

Година по-късно Rolling Stones трябва да се изправят срещу диско-вълната и да предложат нова формула за турнета, т.е., като начало – нов албум, от който да дойде световно турне по стадиони, $ 50 милиона в банката, камиони с апаратура, частни полети, тениски, плакати и пр. и пр. Албумът обаче го няма.

Но чудовището Rolling Stones не спи и самоуверено се изправя пред реалността: да издадат нов албум без нови парчета. По-конкретно, „Tattoo you”. Резултатът: първият им № 1 в Англия и САЩ с отлични позиции и до днес в най-авторитетните класации. 

Какво всъщност съдържа "Tattoo you"? Идеята е на един незнаен герой, чието име Rolling Stones не изписват в титрите. Казва се Крис Кимзи, тон-инженер, отговарял дълги години за записите и поръчките на всичко, което групата прави в студио. Той предлага на Джагър да преровят отпадналите ленти и да направят нови дубли. Очите на Джагър светнали при този подарък и той поема почти изцяло работата по "новия" стар албум - от подбора на песни, до как да ги излъскат

Това са записи от цяло десетилетие, правени къде ли не – в Ямайка, в Париж между 1977 и 1979 г. и в други кратки звукозаписни сесии. 

Джагър взема много щастливи решения за "Tattoo you", за да превърне отпадналите преди парчета в нещо като албум. Преди всичко го осенява щастливото откритие, че има хит - "Start me up", записан първоначално като реге. Кимзи открива репетиционен запис на сингъла в рок-вариант, а Джагър записва нови вокали и по-добри инструментални рифове. Останалото правят страхотните барабани на Чарли Уотс и изключително оригиналния бас на Бил Уайман. Силни парчета в „Tattoo you” са и "Hangfire" и "Neighbours", с което завършва А-страната на винила от 1981. 

Друго щастливо решение на Джагър е да остави всички балади и бавни песни за втората страна на албума. Изминалите години потвърдиха, че Кийт Ричардс и Мик Джагър знаят не само как да правят абразивни рок-енд-рол парчета, но могат и да звучат нежно и чувствено. („Shesmiledsweetly”, „Wildhorses”, „Angie”, „Winter”, „MemoryMotel”). В този случай бисерът в короната е "Waiting for a friend" , чиято първа чернова Кийт Ричардс записва през далечната 1972 г. Зародила се като енергично ча-ча парче, в новия албум „Waiting for a friend” се превръща в направена с много вкус декадентска балада, с шеметния саксофон на Сони Ролинс.

Публиката, жадна за нова музика от любимата си група, няма как да знае, че албумът е колекция от изрезки, създадени в студио, благодарение на умението на звукоинженерите, работата на Джагър и визията на Кимзи. „Start me up“ е удар, който не спира да отеква, докато двойките и днес се топят под звуците на „Waiting for a friend“. 

"Tattoo You" продава милион копия, генерира огромен отзвук и маратон от турнета, трасира пътя на Rolling Stones като крале на рокендрола по стадионите с едно шоу от кръговете на ада с мирис на барут. Така че, възраждането му 40 години по-късно със сигурност си струва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: