Как кралските особи започнаха новата година

Как кралските особи започнаха новата година Снимка: rct.uk

Монархиите по света не престават да впечатляват със своята стабилност, а кралските особи не слизат от заглавията на световните медии.

Датската кралица Маргрете II за първи път от 25 години домакинства с нова рокля новогодишния прием в двореца на Кристиан VII в Амалиенборг в Копенхаген, оповести royalcentral.co.uk. Известна с нормалната си „некралска” работа като художник, след четвърт век и за всеобща изненада Маргрете II замени любимия си син тоалет с царствено лилава рокля, подарена ѝ от Асоциацията на занаятчиите в Копенхаген за нейния Златен юбилей миналата година.

За 15 септември 2023 г. е насрочен 50-годишният юбилей на шведския крал Карл XVI Густав, който след смъртта на Елизабет II вече е най-дълго управлявалият монарх в Европа. Миналогодишните бляскави тържества за 70-годишния юбилей на покойната британска кралица изглежда възродиха интереса към този израз на почест и национална гордост в монархиите.

За първи път кралски юбилей чества крал Джордж III през 1809 г. По онова време монарсите рядко живеят достатъчно дълго, за да празнуват половин век управление, но Джордж III успява, въвеждайки традицията на официални и всенародни тържества. Идеята продължава внучката му кралица Виктория, която празнува не само Златен юбилей, но след като вижда международиня му ефект, отбелязва тържествено и 60-годишнината от управлението си. Кралските „юбилейни” тържества бележат такъв успех, че през 1897 г. кралят на Швеция Оскар II отбелязва с кралски блясък „едва” 25-годишното си управление. 

Испанският крал Фелипе започна годината с изпълнение на кралските си задължения, присъствайки на клетвата на новия бразилски президент Луис Инасиу Лула да Силва. След това първо официално посещение в Бразилия, откакто стана крал през 2014 г., Фелипе ще продължи кралското си трудово ежедневие на 6 януари, за годишната церемония Pascua Militar - едно от най-тържествените военни събития в календара на Испания по повод началото на новата година.

В новогодишната си реч японският император Нарухито обяви, че ще засили международните си прояви, с цел по-добро позициониране на Страната на изгряващото слънце в световната политика. Императорът подчерта трудностите на обикновените хора вследствие пандемията и войната на Русия срещу Украйна и изрази мъката си заради многото човешки жертви в минали и настоящи военни конфликти. Японският монарх сподели, че се моли „хората да се подкрепят взаимно, за да преодолеят неблагоприятните ситуации“. 

Император Нарухито ще направи официално посещение в Обединеното кралство, съчетавайки го с друго монархическо събитие - коронацията на крал Чарлз III през април – вероятно най-трудното за момента задължение пред новия британски монарх

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: