Защитници на животните протестират срещу забраната котките да излизат навън

Защитници на животните протестират срещу забраната котките да излизат навън Снимка: Euronews Green

Тази седмица в германския град Валдорф излезе нареждане собствениците на пухкавите домашни любимци да ги държат затворени в дома си до края на август.

Наредбата има за цел да помогне за спасяването на качулатата чучулига, която свива гнездото си на земята и е лесна плячка за котките. През последните десетилетия популацията на тези птици в Западна Европа е намаляла рязко, макар че Международният съюз за опазване на природата (IUCN) е обозначил този птичи вид като малко застрашен в Европа. 

Властите във Валдорф обаче са на мнение, че оцеляването на чучулигите зависи от спасяването на всяка една птица. Въведеното правило за домашните котки важи за южната част на града и ще се прилага през следващите три години в периода на размножаване на качулатата чучулига, т.е., от април до август.

Собствениците рискуват глоба от € 500, ако котката им бъде забелязана навън, а при установено нараняване или убиване на чучулига, наказанието може да стигне до € 50 000.

Котките обаче също имат защитници. В изявление за Euronews Green, от Deutscher Tierschutzbund, най-голямата организация за хуманно отношение към животните в Германия, оспорват „приноса” на котките върху популацията на пойните птици и казват, че „Внезапното затваряне на котките, които са свикнали да излизат навън, е огромно ограничение и стрес за животните“.

Организацията подкрепя мерките за защита на качулатата чучулига, но вярва, че всички животни трябва да се ползват с еднакви права, без едни да се подценяват, за сметка на други. 

„Би било по-добре да се борим с действителните причини, отколкото да обвиняваме котките за това”, казват защитниците на котките от кампанията Four Paws Germany и посочват като причина за намаляване и дори изчезване на животинските видове мащабното промишлено земеделие, монокултурите, които доведоха до рязко намаляване на насекомите и климатичните промени – човешки дейности, които определено имат далеч по-голямо влияние върху птичата фауна, отколкото домашните любимци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: