Зелената енергия се оказа заплаха за редките животински видове

Зелената енергия се оказа заплаха за редките животински видове Снимка: ferra.ru

И по-точно нейните съоръжения

Флорида стремително увеличава инсталирането на съоръжения за слънчева енергетика, за да се бори с емисиите на въглероден диоксид и изменението на климата. Въпреки това, разширяване използването на възобновяемите енергийни източници може да бъде съпроводено от екологични проблеми, като например намаляване на обитаемата зона на редки животни, съобщава FAU.

Пантерите от Флорида се нуждаят от така наречените коридори на дивата природа, където да живеят, да се разхождат и да завъждат потомство, без опасност да навлязат в територията на хората. Нещо повече, те имат много големи домашни ареали на местообитания - мъжките екземпляри се нуждаят от около 200 квадратни мили и оцеляването им зависи от способността им да се преместват свободно.

Учени от Атлантическия университет във Флопида (САЩ) установиха, че слънчевите панели могат не само да блокират пътищата към тези коридори, но и да бъдат травматично опасни за животните. Някои електроцентрали са оградени с бодлива тел, която може да причини порязвания на пантерите.

Изследователи призовават енергийните компании да обмислят при проектирането на предприятия наличието на алтернативни маршрути за животни, за да се изключи отрицателното въздействие върху природата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: