Котките през Средновековието

Котките през Средновековието Снимка: Cat king, Germany, circa 1450. Scheibler’sches Wappenbuch – BSB Cod.icon. 312c

Какво ни учат средновековните ръкописи за домашните любимци на нашите предци?

Котките са имали лоша репутация през Средновековието. Техните предполагаеми връзки с езичеството и магьосничеството означавали, че често са били третирани с подозрение. Но въпреки връзката им със свръхестественото, средновековните ръкописи демонстрират изненадващо закачливи изображения на нашите космати приятели. Това е представено в анализ на британския https://theconversation.com.

От тези (често много забавни) портрети можем да научим много за средновековното отношение към котките – не на последно място, че те са били централен елемент от ежедневния средновековен живот.

През Средновековието мъжете и жените често са били идентифицирани по животните, които отглеждали. Домашните маймуни, например, се смятат за екзотика и знак, че собственикът им е богат, защото те са внесени от далечни страни. Домашните любимци стават част от личната идентичност на благородниците. Поддържането на животно, което е обсипвано с внимание, обич и висококачествена храна без функционална цел в замяна – освен за компания – означава висок статус.

Не е било необичайно за мъже и жени с висок статус през Средновековието да си поръчват портрет, изпълнен в компанията на домашен любимец, най-често котки или кучета, за да обозначат високия си статус.

Обичайно е да се видят изображения на котки в иконографията на празници и други домашни пространства, което изглежда отразява техния статут на домашен любимец в средновековното домакинство.

В Тайната вечеря на Пиетро Лоренцети котка седи до огъня, докато малко куче облизва чиния с остатъци на земята. Котката и кучето не играят наративна роля в сцената, а сигнализират на зрителя, че това е домашно пространство.

Last Supper (1320), by Pietro Lorenzetti.Web Gallery of Art

По подобен начин в миниатюрата на нидерландски часословник (често срещан тип молитвеник през Средновековието, който отбелязва частите на деня със специфични молитви), мъж и жена се появяват в уютна домакинска сцена, докато добре подържана котка гледа от долния ляв ъгъл. Отново котката не е центърът на изображението, нито фокусът на композицията, но е приета в това средновековно домашно пространство.

Точно както днес, средновековните семейства давали имена на котките си. Една котка от 13-ти век в абатството Beaulieu, например, е наречена „Mite“ според надписа със зелено мастило, който се появява над скица на споменатата котка в полетата на средновековен ръкопис.

Кралско отношение

Котките са били добре обгрижвани в средновековното домакинство. В началото на 13-ти век в сметките на имението в Cuxham (Оксфордшир) се упоменава купуване на сирене за котка, което предполага, че те не са били оставени да се грижат сами за себе си.

Кралицата на Франция от 14-ти век, Изабо от Бавария, харчи прекалено много пари за аксесоари за своите домашни любимци. През 1387 г. тя поръчала нашийник, бродиран с перли и закопчан със златна катарама, за нейната домашна катерица. През 1406 г. е закупен яркозелен плат, за да се направи специална покривка за нейната котка.

Котките също са били обичайни спътници на учените, а хвалебствията за котки не са били необичайни през 16 век. В едно стихотворение котката е описана като светлината и най-скъпият спътник на учения. Похвални речи като тази предполагат силна емоционална привързаност към домашните котки и показват как котките не само развеселяват господарите си, но и осигуряват добре дошло разсейване от тежкия умствен занаят на четенето и писането.

Котки в обителта

Котките се срещат в изобилие като символ на статус в средновековните религиозни пространства. Има много средновековни ръкописи, които включват например илюминации (малки изображения) на монахини с котки, а котките често се появяват като рисунки в полетата на Часословниците.

St Matthew and his cat, Bruges, c. 1500.[Rouen bibliotheque municipale. Manuscript 3028, Folio 63r]

Но има и много критики относно отглеждането на котки в средновековната литература за проповеди. Английският проповедник от 14-ти век Джон Бромиард ги смята за безполезни и прехранени аксесоари на богатите, които се облагодетелстват, докато бедните гладуват.

Котките са описвани също и като свързани с дявола. Тяхната ловкост и хитрост при лов на мишки предизвикват възхищение – но те не винаги се приемат катокачества, желани за общуване. Тези асоциации са довели до убиването на някои котки, което имало пагубни последици по време на Черната чума и други епидемии на Средновековието, когато повече котки биха могли да намалят популациите на заразени с бълхи плъхове.

Поради тези асоциации мнозина смятали, че котките нямат място в свещените пространства на религиозните ордени. Изглежда обаче не е имало никакви официални правила, според които членовете на религиозните общности нямат право да отглеждат котки – ипостоянната критика на практиката може би предполага, че домашните котки са често срещани.

Дори ако не винаги са били считани за социално приемливи в религиозните общности, котките все пак са били добре гледани. Това е очевидно в игривите им изображения, които виждаме в манастирите.

В по-голямата си част котките са били у дома си в средновековното домакинство. И както игривото им изображение в много средновековни ръкописи и произведения на изкуството показва ясно, отношенията на нашите средновековни предци с тези животни не са били твърде различни от нашите днес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: