Бащата на британския премиер Борис Джонсън стана френски гражданин

Бащата на британския премиер Борис Джонсън стана френски гражданин Снимка: republicworld.com

Стенли Джонсън, който гласува против Брекзит през 2016 г., т.е., против „делото на живота” на неговия син, казва, че е предприел тази стъпка, за да запази връзката си с Европейския съюз.

„Отново се считам за член на ЕС и съм абсолютно доволен“, заяви Джонсън-старши, цитиран от The Guardian. Неговата майка е французойка и според Стенли Джонсън новото му гражданство е нещо ценно, което изразява част от самоличността му. Той е бил член на Европейския парламент от 1979 г. до 1984 г. и посрещна Брекзит с коментара „дошло е времето за освобождаване под гаранция".

От Даунинг стрийт коментираха, че решението да приеме френско гражданство е "личен въпрос на бащата на премиера". Запитан за реакцията на сина му, Стенли Джонсън каза, че е получил  в отговор само една дума - "Мagnifique!" ("Великолепно", френски).

„Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Връзката с Европейския съюз е важна. Обединеното кралство може да е напуснало ЕС, но ние не сме напуснали Европа и бих казал, че единственият начин да разрешим нашите малки проблеми, е да запазим известна степен на общност в нашите две системи", коментира бащата на британския премиер.

Френското законодателство обикновено не позволява на деца на френски граждани да претендират за гражданство, ако френският им родител е живял извън страната повече от 50 години, без да се възползва от правата си. При получаване на френско гражданство френското законодателство не изисква отказ от гражданството на Обединеното кралство. 

Френското министерство на правосъдието потвърди, че г-н Стенли Джонсън е придобил френско гражданство в сряда, в отговор на молбата му, подадена на 18 ноември 2021 г.. Ведомството заяви, че г-н Джонсън е успял да активира отново правото си на френско гражданство съгласно клауза за хора, които имат "културна, професионална, икономическа или семейна" връзка със страната.

Френското гражданство на Стенли Джонсън е персонално и не се разпростира върху неговите потомци. Той се пошегува, че може отново да се кандидатира за Европейския парламент, но този път от френски избирателен район. 

След референдума за Брекзит се наблюдава ръст на броя британски граждани, които придобиват гражданство на друга държава от ЕС. През 2017 г. 13 141 граждани на Обединеното кралство са получили гражданство в една от държавите-членки на ЕС, докато през 2016 г. случаите са били 5 056 и само 1 826 през 2015 г.

Тъй като е роден в Ню Йорк, Борис Джонсън има право на американско гражданство и е имал такова 25 години, преди да се откаже от него през 2016 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: