Ултиматумът на Джейми Оливър

Ултиматумът на Джейми Оливър Снимка: entertainmentdaily.co.uk

Прочутият кулинар заплаши да организира протест заради „задния ход”, който даде британското правителство в стратегията за борба със затлъстяването.

Както съобщи ВВС, Джейми Оливър е поставил на министър-председателя срок от 36 часа, за да поправи грешката си, призовавайки хората да донесат купи с десерти пред „Даунинг стрийт” в петък в 12.30 ч., за да превърнат „това много привилегировано място" в училище за Борис Джонсън.

Британското правителството реши да отложи с една година някои предвидени стъпки срещу нездравословното хранене – напр. да наложи мерки, които не толерират покупките на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол и съответно – да предвиди бонуси при „здравословен хранителен избор”. 

Министрите смятат, че по този начин британците ще имат възможност да преценят как здравословното хранене би повлияло на бюджета им при нарастващите разходи за живот. 

Хранителната индустрията приветства този ход, но много политици го смятат за „морално осъдителен” и „още една неуспешна стратегия” в борбата срещу затлъстяването, която вероятно ще увеличи разходите на националното здравеопазване, тъй като Великобритания е сред най-тежко засегнатите страни от тази опасна епидемия.

С една година е отложена и забраната за рекламиране на нездравословни храни по телевизията преди късния вечерен пояс, което според активисти е от ключово значение в политиката за здравословно хранене на децата.

Джейми Оливър, който от години работи по образователни и хранителни програми за здравословно хранене, критикува тези ходове, като ги нарече „пропусната възможност, подкопаваща усилията на Обединеното кралство да се справи със затлъстяването".

Във видео, публикувано в Instagram, той се обръща към Борис Джонсън с думите „Бих искал да ви дам възможност да осъзнаете, че правите грешка, но имате 36 часа, за да направите обратен завой и да се върнете към Вашия собствен закон, който Вашето правителство прие”.

Джейми Оливър уточнява, че демонстрацията е акт на позитивност, целящ да насърчи правителството „да направи правилното нещо”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: