Герхард Шрьодер напусна съвета на директорите на „Роснефт” (обновена)

Герхард Шрьодер напусна съвета на директорите на „Роснефт” (обновена) Снимка: 24hoursworlds.com

Бившият канцлер на Германия заяви, че е в невъзможност да удължи пълномощията си.

Решението му идва само ден, след като Бундестагът прекрати издръжката на офисите на Шрьодер и уволни персонала им, а Европейският парламент излезе с проекторезолюция, в която изрази намерение да включи известния немски политик в „черния списък” на санкционираните във връзка с войната на Русия в Украйна.

Герхард Шрьодер, който като лидер на Социалдемократическата партия (СПД), управляваше Германия от 1998 г. до 2005 г., ще продължи да получава пенсия и ще има лична охрана.

Мерките срещу бившия канцлер бяха приети с подкрепата на коалиционното правителство, оглавявано от същата Социалдемократическа партия, която все повече се отдръпва от бившия си лидер. Християндемократическият съюз (CDU) поиска Шрьодер да бъде лишен и от пенсия.

По този начин Шрьодер официално загуби длъжността на бивш федерален канцлер, както и привилегиите, предвидени за правителствени ръководители на Германия, тъй като „не изпълнява обществените функции, присъщи за тази позиция”. Според "Der Spiegel" само през 2021 г. разходите за служителите в офиса на Шрьодер и пътните им разноски  възлизат на около € 419 000.

В проекторезолюцията на ЕП изрично се споменава и Карин Кнайсъл, бивш външен министър на Австрия в правителството на Себастиан Курц, която е член на управителния съвет на „Роснефт” срещу предполагаемо годишно възнаграждение от € 500 000. 

В документа, подкрепен единодушно от четирите големи политически групи в ЕП, се казва: „Европейският парламент отбелязва, че редица бивши европейски политици се оттеглиха от позициите си в руски компании и силно настоява други, като Карин Кнайсл и Герхард Шрьодер, да направят същото".

От началото на военната инвазия на Русия в Украйна мнозина западни и немски поитици се опитаха да убедят Шрьодер, че трябва да преустанови връзките си с Русия и да се раздели с позицията си в „Роснефт”, но изглежда, че едва конкретните мерки на Бундестага доведоха до това. За момента няма коментар дали немското правителство ще предложи преразглеждане на санкциите срещу бившия канцлер.

Критиците на Шрьодер, казват, че като канцлер той е помогнал за финансирането на строителството на газопроводи в Германия, което е задълбочило силно зависимостта на страната от руските газови доставки. Бившият канцлер е и една от политическите фигури, лобирали силно за изграждането на „Северен поток”. 

Според запознати, в управителните органи на руски държавни компании фигурират имената и на други видни фигури от чужбина като част от политиката на Кремъл да купува чужди политици, за да разширява влиянието си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: