Бедността и престъпността увреждат мозъка на детето далеч преди раждането му

Бедността и престъпността увреждат мозъка на детето далеч преди раждането му Снимка: https://pixabay.com/

Американски учени са доказали, че неблагоприятните условия могат да повлияят на развитието на мозъка на дете в утробата на майката

Децата на жени, сблъскали се бедност и престъпност по време на бременност, имали по-малки обеми на сиво и бяло вещество, както и по-малък брой гънки и връзки между мозъчните дялове.

Бедността и престъпността могат да повлияят негативно на здравето и развитието на детето. Сега учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ) стигнаха до заключението, че някои фактори на околната среда могат да повлияят на структурата и функцията на мозъка на детето още по време на пренаталното развитие. Резултатите от работата са публикувани в списание JAMA Network Open.

Проучването включва бебета, родени между 2017 и 2020 г., преди началото на пандемията Covid-19. Учените оценявали развитието на мозъка им през първите няколко седмици от живота с помощта на ЯМР.

Резултатите от проучването показват, че децата на майки, живеещи в бедност, са склонни да се раждат с по-малък мозък, от тези на жени с по-високи доходи. Това се отнася както за сивото, така и за бялото вещество.

Освен това децата на бедните майки имали по-малко гънки, което показва незрялост на мозъка им.

В същото време психосоциалният стрес, изпитван от жените по време на периода на очакване на дете, не е причинил толкова значителни последици. Намаляването на обема и броя на гънките на мозъка на бебето може да повлияе неблагоприятно на по-нататъшното му развитие.

След това учените изследвали ефекта от престъпността в района, в който живеела бременните жени, върху развитието на мозъка на новородените. Оказало се, че жените, живеещи в по-опасни райони, раждат деца с по-слаби връзки между мозъчните структури.

Като промените засегнали и отделите, участващи в обработката и контрола на емоциите. По този начин животът в район с висока престъпност имал по-специфичен ефект върху развитието на мозъка, отколкото бедността.

Отслабените връзки между мозъчните отдели по време на ранна детска възраст могат да повлияят на умственото развитие на детето и способността му да се адаптира към обществото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: