НАСА отвори за изследване 50-годишна запечатана проба от лунна почва

НАСА отвори за изследване  50-годишна запечатана проба от лунна почва Снимка: ferra.ru

Тя се е съхранявала в очакване на анализ от бъдещите учени с помощта на по-съвършени прибори

В момента НАСА се занимава с отварянето на тръбички, в които се съхранява лунна почва. Най- удивителното е възрастта на тези проби - те са на 50 години.

За това съобщава Astronomy Now.

Преди петдесет години екипът на Apollo 17 заби 36-сантиметровите тръбички в лунната почва, за да събере подпочвени образци. Вакуумно запечатаните тръбички са били транспортирани до Земята и поставени в защитен контейнер, също във вакуум, в Космическия център Джонсън в Хюстън.

Непипнатите досега скали и почва в две такива епруветки са се съхранявали заедно с други взети проби в очакване на анализ от бъдещите учени с помощта на по-съвършени прибори. Програмата се ръководи от отдел на НАСА .

Сега, половин век по-късно, НАСА е в процес на отваряне на една от тези тръбички от Apollo 17 - кеша на пробите ANGSA 73001 - за изучаване на материала вътре с помощта на най-съвременно оборудване.

Но отначало изследователите искат да съберат всички летливи вещества, които биха могли да присъстват в някогашната ултра студена почва, материали, които веднага биха се изпарили при стайна температура.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: