Спете, за да отслабнете

Спете, за да отслабнете Снимка: additudemag.com

Пълоценният осемчасов нощен сън намалява апетита през деня.

Знаем, че добрият сън е изключително важен за физическата ни форма и работата на ума. Освен това ни предпазва от депресия и ни осигурява по-добра активност и внимние. 

Ново проучванае, публикувано в JAMA Internal Medicine изтъква още една полза. Няколко паралелни изследвания, координирани от Чикагския университет, са се съсредоточили върху друг полезен аспект на достатъчния нощен сън – влиянието му върху дневния прием на калории

„През годините показахме, че ограниченият сън засяга регулирането на апетита, като води до повишен прием на храна и с течение на времето излага хората на риск от покачване на теглото. Решихме да изследваме дали процесът е обратим, т.е., дали адекватната продължителност на съня може да обърне този негативен ефект”, обяснява проф. Есра Тасали, водещ автор на изследването и директор на Университетския Център за изследване на съня в Чикаго. 

За да проучат тази възможност, учените са провели клинично изпитание с 80 души с наднормено тегло на възраст между 21 и 40 години. Другата им обща характеристика била намален нощен сън – по около шест часа и половина на нощ. 

Създавайки им условия за по-дълъг нощен сън, чрез специални часовници (актиграфи), учените измервали продължителността на нощната почивка на участниците в продължение на две седмици. Така при някои от тях нощният сън достигнал до осем часа и половина. Същевременно са им правени ежедневни изследвания (кръв и урина), показващи енергийния баланс и разхода на енергия. 

При анализ на резултатите се оказало, че участниците, които спят най-много, намаляват приема на калории средно с 270 килокалории на ден (а в отделни случаи – с до 500 килокалории), което с течение на времето би довело до намаляване на теглото с около 12 кг, без всякакви други промени в диетата или начина на живот. 

Но как да накарат хората да спят повече? Може би това е най-изненадващият аспект на изследването - простотата на подхода за постигане на адекватна продължителност на съня. Учените са анализирали ежедневната рутина на всеки от участниците и основно – рисковите за съня навици преди лягане. След това всеки от тях преминал консултация и получил индивидуален режим. 

Въпреки че продължителността на изследването не дава систематична оценка на факторите, които влияят за „скъсяването” на нощния сън, все пак „първото” място заели електронните устройства и навикът да ги ползваме преди лягане. Така се установила и ключовата интервенция в режима на участниците:

„Само за две седмици получихме доказателства, че ако се ограничи времето преди ляганене, което прекарваме пред мониторите на компютрите или телефоните си, сънят ни ще се подобри и удължи, а приемът на калории (т.е. апетитът) през деня ще намалее. Така че, ако за по-дълъг период от време поддържаме тази хигиена на сън, бихме постигнали и значимо намаляване на теглото”, посочва изследването.

Предстои проучване за действието на този подход при деца с наднормено тегло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: