Ново инжекционно лекарство помага в борбата срещу затлъстяването

Ново инжекционно лекарство помага в борбата срещу затлъстяването Снимка: pixabay.com

Засега изпитанията му дават многообещаващи резултати – 21,1% намаляване на теглото

В хода на третата фаза от наскоро проведено клинично проучване бяха получени интересни резултати относно ефикасността на нов рецептурен препарат за инжектиране – тирзепатид. 

Той показва резултат в съчетание с интензивна корекция на начина на живот за намаляване на теглото при възрастни със затлъстяване или наднормено тегло със съпътстващи заболявания, свързани с теглото, с изключение на диабет тип 2. 

Изследване, известно под името SURMOUNT-3 и спонсорирано от фармацевтичната компания EliLilly, установи, че тирзепатидът може да доведе до допълнително намаляване на теглото на участниците с 21,1%.

Препаратът, продаван под търговската марка на Montero като лекарство за лечение на диабет тип 2, действа, като имитира  два хормона - глюкагоноподобния пептид - 1 (GLP-1) и глюкозозависимия инсулинотропен полипептид (GIP). Взаимодействайки си, тези хормони стимулират секрецията на инсулин и забавят изпразването на стомаха, което води до продължително усещане за ситост след хранене. Този механизъм помага за регулиране на нивата на кръвната захар и води до загубата на тегло.

В клиничното изследване са участвали 806 души от различни региони на САЩ, както и от Пуерто Рико, Аржентина и Бразилия. Преди приемането на тирзепатид или плацебо, участниците са преминале през 12-седмична интензивна промяна на начина на живот. Тези, които са постигнали поне 5% намаление на телесното тегло през този период, са рандомизирани в групата на плацебо или тирзепатид. Дозата на тирзепатида започва от 2,5 милиграма и постепенно се увеличава на всеки четири седмици, докато се достигне максималната поносима доза от 10 милиграма или 15 милиграма веднъж седмично.

В началото на изследването средното телесно тегло на участниците е 109,5 кг. Към края на 12-седмичния въвеждащ период те са постигнали средно намаление на телесното тегло от 6,9% (7,6 кг). След приключване на въвеждащия период участниците, приемащи тирзепатид, са загубили още 21,1% от теглото си. През 84-те седмици на проучването общото намаление на телесното тегло е 26,6% (29,2 кг). За сравнение, групата на плацебо за същия период от време е имала обща загуба на телесно тегло от 3,8% (4,1 кг).

Важно е да се отбележи, че тирзепатидът притежава и някои странични ефекти, като най-честите са стомашно-чревни разстройства, такива като гадене, диария и запек. Като цяло обаче тези нежелани реакции са леки до умерени по тежест.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: