Как да отслабнем с помощта на "прозореца на храненето"

Как да отслабнем с помощта на "прозореца на храненето"

Dagens Nyheter (Швеция): Как можем да влияем на теглото си с помощта на денонощния ритъм

Учените отдавна спорят коя диета е оптимална за поддържане на идеалното тегло и здраве, пише Dagens Nyheter. Ново проучване обаче показва, че може би резултатът няма да бъде по-лош, ако се съсредоточим не върху това, какво ядем, а кога го ядем.

Периодичното гладуване се превърна в популярен начин за отслабване и за намаляване на риска от развитие на много заболявания. Най-известна е може би така наречената "Диета 5:2". Тя означава, че човек в продължение на два дни в седмицата редовно консумира значително по-малко калории, отколкото през останалите пет.

Но сега вниманието на учените е привлечено от друг тип периодично гладуване. Наричат го "ограничен във времето прием на храна". Този метод означава, че човек редовно яде само в течение на шест или десет часа в денонощието. Диетите, базирани на този метод, се наричат, например "18:6", "16:8" и "14:10".

Например този, който спазва метода "16: 8", може да яде само в период, ограничен до осем часа на ден (например от 10.00 до 18.00 часа), а следващите шестнадесет часа от денонощието трябва да се въздържа от хранене (от 18.00 до 10.00 часа). За разлика от "Диетата 5:2 " и другите краткосрочни гладувания, тук човек ежедневно съсредоточава всичките си приеми на храна единствено в рамките на определения период от време, увеличавайки времето, през което не яде нищо.

"Предимството се състои в това, че ядете както обикновено и не броите калориите си. Това е много просто и изследванията показват, че доста хора успешно следват този метод действително дълго време. Според моя опит, повечето от хората най-лесно възприемат "прозорец на  хранене" с продължителност десет часа",  казва Черстин Брисмар (Kerstin Brismar), професор по ендокринология и специалист по диабет в Каролинския институт. Тя изследва различни видове диети, основани на ограничаване на храненето в определени времеви интервали, най-вече метода "5:2".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: