Австралиец разработи високотехнологичен хидрокостюм, предпазващ от акули

Австралиец разработи високотехнологичен хидрокостюм, предпазващ от акули Снимка: saveourseas.com

Атаките от акули в целия свят се увеличиха значително миналата година и Хейдън Бърфорд се надява, че неговият нов неопренов костюм ще предложи на сърфистите известна защита от океанските хищници.

Жителят на Нови Южен Уелс е нарекъл костюмите си „Shark Stop“. Изработен е от високотехнологичен и много устойчив полимерен материал, същият, който се използва за направата на корабни въжета. Технологичният проект и дизайна са на Бърфорд, а в университета „Флиндър” костюзът е тестван с акули край остров Нептун в Южна Австралия.

„Зъбите им едва проникнаха в тъканта и най-многото, което биха причинили, е нещо като убождане. Може да прокървите малко, но няма да претърпите ужасяващото разкъсване“, каза Бърфорд пред 7NEWS

Материалът, използван за новите костюми, е седем пъти по-скъп от синтетичния каучук, използван за обикновените неопрени. Очаква се защитните облекла да бъдат пуснати в продажба онлайн за цена на дребно около $ 900.

Международният регистър за атаки от акули (International Shark Attack File) при Музея по естествена история във Флорида е регистрирала миналата година 73 нападения от акули - с 21 повече от 2020 г. От тях 12 са в Австралия,  в това число - три смъртоносни. Две атаки от акули с фатален край са се случили и в Нова Каледония и по една в САЩ, Бразилия, Нова Зеландия и Южна Африка.

Мениджърът на International Shark Attack File Тайлър Боулинг посочи, че 52-те нападения през 2020 г. са най-ниската цифра, регистрирана за повече от десетилетие. Но срещите с акули по крайбрежието на Австралия може да зачестят, заради метеорологичният модел La Nina, който провокира повече валежи и води до промени в океанската среда, казва д-р Блейк Чапман, специалист по неврология на акулите.

Например, ако теченията изместят австралийската сьомга по-близо до брега, акулите могат да я последват. Силните валежи също могат да повлияят на поведението на акулите, като се има предвид, че обичат среда с по-ниска соленост.

„Хората не трябва да се тревожат или ужасяват – важното е да се съобразяват с предупрежденията и да не правят необмислени преценки. Важно е да сме наясно по този въпрос“,съветва д-р Чапман.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: