Рекорден брой кубинци се опитват да доплуват до Флорида

Рекорден брой кубинци се опитват да доплуват до Флорида Снимка: miamiherald.com

Според служители на бреговата охрана и граничния патрул на САЩ, през първата седмица от новата година са репатрирани близо 150 души.

Това е най-натоваренят период с опити за нелегално влизане в САЩ от пет години насам. Миналата седмица последно са били репатрирани 15 мигранти, доплували до Флорида на полуразбита селска лодка с надпис „SOS Cuba“. С това броят на задържаните и репатрирани кубинци от ноември 2021 насам стана почти 600, в сравнение с 838 за периода октомври 2020 – октомври 2021, пише The Telegraph.

Смята се, че скорошното потушаване на редките обществени протести в Куба е дало нов тласък на кубинците, които замислят емиграция в САЩ. Отделно от това, инфлацията надхвърля 700%, а за последните три години икономиката се е свила с 13%.

„Условията са по-лоши от всякога, почти няма надежда”, казва Себастиан Аркос, един от директорите на Кубинския научен институт в Международния университет в Маями, Флорида.

Куба изглежда не е приоритет за Джо Байдън, казват анализатори, въпреки значителните му усилия за прекратяване на 50-годишната търговска блокада на САЩ спрямо „Острова на свободата”. Но сега отношенията между Вашингтон и Хавана изглежда охладняват. Държавният департамент на САЩ тази седмица наложи визови ограничения на осем служители на кубинското правителство заради ролята им в задържането и затварянето на протестиращи от демонстрациите на 11 юли.

В изявление държавният секретар на САЩ Антони Блинкен осъди „опитите на кубинското правителство да откаже на кубинците свободата и правата им чрез продължаващи тактики за сплашване, несправедливо лишаване от свобода и тежки присъди“.

Тази обстановка, в съчетание с изключително тежките икономически условия води много кубинци към емиграция - обикновено с импровизирани плавателни съдове, рискувайки живота си. През февруари 2021 г. в окръг Мартин във Флорида бяха спасени осем дехидратирани мигранти, включително две бременни жени, плували 16 дни на сал от полистирол и метални пръти. 

„Всеки ден поддържаме активни въздушни и морски дейности през проливите около Флорида, за да помогнем за спасяването на животи”, казва в изявление командирът на бреговата охрана на Кий Уест, Флорида.

„Отвъд тези цифри, нещата наистина са зле", казва Себастиан Аркос. Според него няма шанс за промени, а властите в Куба изглежда се смятат за вечни. Анализаторът не вижда изход от настоящите обстоятелства и смята, че „Вълната от репресии след събитията от 11 юли, остави всички с усещането, че правителството не желае да мръдне и нещата ще се влошат“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: