Сок и джем, примесени с кръв и отрова, ще спасяват човечеството от маларийните комари

Сок и джем, примесени с кръв и отрова, ще спасяват човечеството от маларийните комари Снимка: pixabay.com

Отровни конфитюри или сокове, примесени с човешка кръв, могат да станат спасение за десетки милиони хора, които се заразяват с малария всяка година.

Изследователи от Стокхолмския университет обявиха за откриването на компонент на кръвта, който я прави привлекателна и особено вкусна за комарите, съобщава Еuronews.com. Това може да бъде пробив, казва микробиологът Нушин Емами:

"Ако това вещество се добави към други продукти, например, в отвара от цвекло, то може да примами комарите. А ако се комбинира с добавянето на токсини, тогава комаритеще ядат този продукт и ще умрат. Така че можем да убием хиляди комари за време от сто до триста минути от консумацията на тази смес".

Съществуващите методи за борба с маларийните комари застрашават другите насекоми, които също са възприемчиви към отровите, разпръсквани в зелените площи. Тази специфична отрова може да ги спаси.

В районите на разпространение на малария живее 40% от населението на Земята. Миналата есен Световната здравна организация препоръча прилагането на първата ваксина срещу тази инфекция. Изследователите от Стокхолмския университет се надяват, че новите методи за борба с комарите ще помогнат да се сложи край на маларията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: