Швеция - с икономически спад от едва 7% за второто тримесечие

Швеция - с икономически спад от едва 7% за второто тримесечие

® pixabay

Икономиката на държавата, която не наложи строги епидемични ограничения, пострада най-малко, но перспективите са несигурни.


Шведската икономика отбелязва спад от 7% през второто тримесечие, съобщи Bloomberg. Въпреки че този срив е безпрецедентен за най-голямата икономика в Северна Европа, той е значително по-малък от щетите, които пандемичните мерки нанесоха върху брутния вътрешен продукт в САЩ и еврозоната.

Въпреки леките карантинни ограничения, шведската икономика не остана невредима. Все пак смятаме, че спадът на БВП през второто тримесечие вероятно ще бъде с една трета по-нисък от този, наблюдаван в еврозоната, заяви експертът от Capital Economics Дейвид Оксли.

В същото време шведската стратегия за отказ от строгите карантинни ограничения доведе до едно от най-високите нива на смъртност в света - 56,4 на 100 хиляди души. На този фон все пак остава неясно дали шведската икономика ще се развива много по-добре в сравнение със съседите си. 

Дания и Норвегия още в началото наложиха строги ограничения и постигнаха значително намаляване на смъртността.

Не знаем как вирусната стратегия ще се отрази на икономиката в дългосрочен план - коментира експертът от Nordea Торбьорн Исаксон. - Нашите скандинавски съседи въведоха строги мерки, но вероятно ще могат да нормализират ситуацията по-бързо."


Прочетете още за:
защитни мерки карантина Швеция

  0 
  0