Намаляване на консумацията на месо може да подобри планетарното и човешкото здраве

Намаляване на консумацията на месо може да подобри планетарното и човешкото здраве

® Photo by Thomas Le on Unsplash

Група британски лекари подкрепиха призива за прекратяване на интензивното животновъдство, за да се предотвратят бъдещи пандемии като COVID-19.


С неотдавнашното откриване на нов щам на грип с „пандемичен потенциал" в Китай връзката между консумацията на месо и глобалното здраве става все по-честа в дискусиите за предотвратяване на глобалните здравни кризи в бъдеще.


Доказателства за инфекции при хора, които са работили в кланици и в свиневъдството, са установили, че новият грипен щам, известен като G4 EA H1N1, е често срещан при работниците в Китай от 2016 г. Изследователите сега са обезпокоени, че този вирус може да мутира, да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална епидемия.


Професор Джеймс Ууд, ръководител на катедрата по ветеринарна медицина в Университета в Кеймбридж, каза пред BBC, че изследванията „идват като полезно напомняне“, че отглежданите животни могат да са източник на вируси с потенциал да причинят пандемия.


Какъв е проблемът с месото?


Зоонотичните заболявания, като COVID-19, са тези, които могат да се разпространяват между животни и хора. В световен мащаб те са били причина за много исторически огнища, включително H1N1 и Ебола. Има малко доказателства обаче, които предполагат, че консумацията на по-малко месо директно намалява появата на смъртоносни огнища на болести.


Според Програмата на ООН по околна среда най-важният фактор е увеличеният обем на близък контакт между хора и животни като прасета, прилепи или птици, който позволява на патогените да прескачат между видовете. През 2016 г. е идентифицирано нарастващото посегателство върху животновъдството в естествените екосистеми като движещ фактор за зоонозните болести, предупреждаващ, че „революцията в добитъка“ може да доведе до потенциална катастрофа.


Някои политици и коментатори обвиняват Китай за COVID-19, но те не споменават, че всички неотдавнашни епидемии от големи заболявания са причинени от намеса в животните и техните местообитания - казва д-р Нюман, - нашата пилешка салата или пица с пеперони може да бъде следващият голям риск за здравето." Фабричните ферми в индустриален мащаб са като „отброяваща времето бомба", добавя тя, а преместването на диетите ни от месото може да помогне за преминаване към „по-безопасно бъдеще".


Подобряване на цялостното ни здраве


Консултантът хематолог и директор на Plant-Based Health Professionals Великобритания, доктор Ширин Касъм, вярва, че има „спешна нужда“ да намалим консумацията на месо.


Повече от 90 на сто от месото, което консумираме, се произвежда във ферми с промишлени мащаби, които осигуряват перфектните условия за генериране на нови инфекции с епидемичен и пандемичен потенциал.“ Фабричното земеделие също изисква широко използване на антибиотици, добавя той, което допринася за „драстично увеличение на броя на резистентните на антибиотици инфекции, засягащи хората.


Сега сме влезли в епоха, в която лекарите често лекуват пациенти с бактериални инфекции, за които няма ефективни антибиотици.“


Д-р Касъм обяснява, че това е въпрос и на цялостното обществено здраве: „Ние знаем от десетилетия, че здравословната диета на растителна основа, която свежда до минимум или елиминира месото, е свързана с някои от най-ниските проценти на хронични заболявания и по-дълъг и здравословен живот.Прочетете още за:
диета здраве здравословно хранене

  0 
  0