ББР ще продължи да подкрепя бизнеса в периода на възстановяване след кризата

ББР ще продължи да подкрепя бизнеса в периода на възстановяване след кризата

През банката по антикризисните мерки са инвестирани вече над 140 млн. лв.


През Българската банка за развитие (ББР) по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани вече над 140 млн. лв., като от тях над 60 млн. лв. вече са отпуснатите кредити на фирми по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия, отчете заместник-министърът на икономиката Яна Топалова по време на онлайн събитието „Government2Business: Държавата в подкрепа на бизнеса".

ББР е финансова институция, в чийто основен фокус е подкрепата за малките и средните предприятия. Панайот Филипов - член на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката, декларира, че финансовата институция ще продължи подкрепата си за бизнеса през следващите години, и особено в периода на възстановяване след кризата с COVID-19.

От създаването си досега Българската банка за развитие е отпуснала над 4 млрд. лева кредити за финансиране и е подкрепила повече от 1000 стартиращи компании. Чрез сътрудничество с търговските банки и гаранционните програми на ББР и Националния гаранционен фонд над 200 000 компании са получили достъп до финансиране при по-добри условия и при намалени изисквания за обезпеченията. 

От стартирането на своята дейност до момента Микрофинансиращата институция ДЖОБС, която е част от групата на банката, е подкрепила над 512 микро- и малки предприемачи да осъществят проектите си, отпускайки заеми за над 43 млн. лв. Всяка пета от подкрепените фирми е новосъздадена. Основните усилия на институцията са съсредоточени в секторите производство, иновации и търговия и за запазване на работни места. До момента програмата за подпомагане на фирми, пострадали от пандемията COVID-19, са отпуснати над 70 кредита за повече от 3 млн. лв., отчете Филипов.

По програма „EaSI“ банката ще мобилизира 10 млн. лева в полза на 320 микропредприятия. Тя ще подкрепи инвестиционни и оборотни кредити както с фиксиран погасителен план, така и чрез револвиращи кредити. Споразумението на „Джобс" с Европейския инвестиционен фонд обхваща и микро-лизинг операции, предоставени на микропредприятия и самостоятелно заети лица, работещи в различни сектори на икономиката, включително на стартиращи предприятия, с особен акцент върху предприятията, създадени от млади предприемачи, жени, занаятчии и дребни фермери.

Програмата на ББР за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите не се дължат такси, комисиони и неустойки. За кредит по програмата може да се кандидатства до 31.12.2020 г.

Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция, уточни изпълнителен директор на ББР. Партньори по Гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити до 4500 лева в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Мярката за микро- и малки предприятия на банката не е конкретизирана към определен отрасъл, уточниха от банката. Всички икономически субекти, които отговарят на условията, могат да се възползват от нея. „Търсим варианти и най-правилния подход, за да могат всички да бъдат подпомогнати", заяви Панайот Филипов.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: