Шефът на Банката на БРИКС, Дилма Русеф, обясни спирането на операциите в Русия

Шефът на Банката на БРИКС, Дилма Русеф, обясни спирането на операциите в Русия Снимка: wikipedia.org

Целта е да се избегнат санкции и изключване на Русия от международната финансова система.

Ръководителят на Новата банка за развитие (NDB), известна още като Банката на БРИКС - Дилма Русеф коментира принудителното спиране на операциите в Русия, заявявайки, че "не може да се отрече съществуването на международна финансова система".

Както съобщава вестник Financial Times, Новата банка за развитие, създадена от страните от БРИКС, е била принудена да "преустанови всички операции в Русия", която е член на Алианса, за да се избегнат санкции и изключване от международната финансова система.

"Не бива да отричаме, че съществува международна финансова система ... Налага ни се да живеем с това", заяви тя в интервю за Financial Times, коментирайки ситуацията.

Политическото решение за създаване на Новата банка за развитие в рамките на БРИКС беше взето през 2013 г. на срещата на върха в южноафриканския град Дърбан. През 2014 г. на следващата среща на върха в бразилския град Форталеза беше подписано споразумение за създаването на Банката. Официалният старт на работата й беше даден на встъпителното заседание на Управителния съвет на банката на 7 юли 2015 г. в Москва. 

Основната задача на институцията е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в страните-членки на БРИКС и в развиващите се страни.

Названието на групата БРИКС е абревиатура от първите букви на страните членки на групата, която обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Към икономическия блок възнамеряват да се присъединят още редица страни, в това число Аржентина, Иран, а също, според съобщение на МВнР на Китай - Индонезия, Турция, Саудитска Арабия, Египет.

Южна Африка получи председателството на БРИКС от Китай по-рано тази година. То ще продължи до края на 2023 г., а  след това ще бъде предадено на следващата държава.

*Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ият поред президент и първата жена-президент на Бразилия.

През декември 2015 г. федералния сенат на Бразилия започва гласуване за нейния импийчмънт по обвинения за нарушаване на бюджетните закони. В началото на август 2016 г. е обявена за виновна след гласуването, завършило с 61 на 20 гласа за свалянето ѝ от власт. Вицепрезидентът ѝ, Мишел Темер, встъпва във власт като президент на 31 август 2016 г.

Семейство
 

Нейният баща Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 1920-те години е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 1930-те години. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач.

В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951 – 1977). В България Дилма Русев има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: