Необходим е баланс в ковид ограниченията и най-вече нормален живот

Необходим е баланс в ковид ограниченията и най-вече нормален живот Снимка: youtube.com

Населението в много части на света вече е много уморено от рестрикциите и това редовно предизвиква протести и неподчинение в някои страни.

В събота полицията в Амстердам предприе драстични мерки срещу протестиращи, а по-късно десетки полицаи плюс множество сътрудници разбиха международно рейв-парти в изоставена фабрика в централния град Рийсвейк, съобщиха местните медии. Силите на реда са били привлечени от колоните бусове и кемпери със стотици местни купонджии и гости от Франция, Германия и дори от Испания и Италия, където в неделя полицията също развали голямо рейв-парти. 

През уикенда в германския град Щутгарт около стотина активисти се опитаха да организират неразрешен протест срещу ваксините и ковид-ограниченията, но демонстрацията им не привлече повече хора.

Случаите на коронавирус нараснаха в световен мащаб през последните седмици заради появата на силно заразния вариант Omicron. Някои проучвания обаче предизвикаха надежда, че Omicron не причинява толкова тежък ковид, колкото варианта Delta и много правителства се съобразяват с това, определяйки ограниченията. Но Световната здравна организация предупреди за предстоящи изпитания и „цунами от случаи“, заради лесно предаваемия Omicron.

На 31 декември Европа отчете общо 100 милиона потвърдени случая от началото на пандемията. Според официалните данни 17 от 52 държави или територии в Европа в момента съобщават за повече случаи за една седмица, отколкото на всеки предишен етап от пандемията. Страните с най-висок процент заразени на 100 000 жители в света също са в Европа за момента, като най-лош резултат показва Дания с 2045 заразени.

Според официалните данни, публикувани на 31.12.2021, Франция отчита над 10 милиона заразени от началото на пандемията и в световен мащаб е шестата страна с такъв резултат. Но съобразявайки се с настроенията, правителството се опитва да предприеме гъвкав подход, като затяга някои мерки, но облекчава други, като сроковете за карантиниране.

Снимка - msn.com

Промяната в правилата трябва да позволи „баланс между полза и риск, насочен към гарантиране на контрол на вируса, като същевременно се поддържа социално-икономическият живот“, заяви френското здравно министерство. 

Досадени и уморени от ограниченията, французите приемат това като глътка въздух и повод за надежда - настроения, които може би ще парират протестни действия. С оглед обществените нагласи и икономическата ситуация, много правителства все повече обмислят модели за подобен баланс, когато определят новите рестриктивни мерки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: