Тайните оръжия на природата срещу климатичните промени

Тайните оръжия на природата срещу климатичните промени Снимка: deliciousitaly.com

Соленоводните блата могат да поглъщат и съхраняват въглерод от атмосферата петдесет пъти по-бързо от тропическите гори.

В рамките на научната програма Венеция 2021 учени в лагуната на Венеция работят за защитата на тези водни зони. „Мисля, че ролята на солените блата е подценена. Трябва ясно да покажем, че те са ценен ресурс и е от съществено значение да ги запазим“, казва Андреа д'Алпаос, професор по геонауки в Университета в Падуа

Най-новите данни за януари 2022 г. показват, че глобално, януарските температури на 2022 г. са били с 0,3°С  над средните за същия месец в периода 1991-2020 г. Аржентина, Русия и Осло поставиха температурни рекорди, докато Франция и Иберийския полуостров бяха по-сухи и по-студени, като в Мадрид дори падна сняг. Сняг падна и в Тел Авив – необичайно явление за източното средиземноморие, но като цяло температурите са се покачили. Затова проблемът с ограничаването на парниковите газове остава първостепенна цел за света, посочва euronews.com.

Блатистите води около Венеция в наши дни са около 43 кв.км., което им позволява да поглъщат около 25% от въглеродните емисии на водния трафик в залива Риалто. Солените блата биха могли изцяло да неутрализират парниковите газове от водния транспорт, ако бяха запазили размерите си от 180 кв. км., както са били преди 200 години. Но блатистите терени намаляват заради липсата на наноси, ерозията и последствията от природни явления и човешки дейности.

Проф. Андреа д'Алпаос се е заел с мисията да разшири информацията за потенциала на тези уникални екосистеми „да съхраняват органичен въглерод и да помагат за борбата с изменението на климата". Колегата му проф. Масимилиано Гинаси казва, че при наблюдение на проби буквално може да се види как солените блата улавят въглерода в лагуната.

Учените са изчислили, че във Венецианската лагуна количеството уловен въглерод е средно 270 тона на квадратен километър годишно, при силна вариантност (от 50 до 500 тона) в отделните зони на залива. Резултатите ще помогнат да се определи точно кои видове растения, почви и условия на околната среда са най-добри, за да могат солените блата да растат, да улавят парниковите газове и да съхраняват в почвата си органична материя още стотици хиляди години. 

Подобни резлултати показа и изследване на торфените блата в Германия – територии, също намалели в резултат на човешката дейност. И двете изследвания призовават за възстановяване на природните дадености, осигурявали хиляди години естествения природен баланс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: