Европа връща антиковидните мерки

Европа връща антиковидните мерки Снимка: стопкадър Euronews

Поради рязкото увеличаване на броя на заразите с щама омикрон, все повече европейски страни затягат съществуващите антиковидни ограничения или връщат предишните правила

Френската национална асамблея започва да разглежда законопроекта за приемане на ваксинационния пропуск. Той трябва да смени сегашния санитарен. Неваксинираните пет милиона французи на възраст над 12 години вече няма да имат достъп до барове и ресторанти, до основни развлекателни дейности и повечето форми на транспорт. PCR тестът от 15 януари ще важи само за достъп до лечебни заведения.

Освен това от понеделник френските власти ще улеснят карантината за заразените с коронавирус, които са напълно ваксинирани: вместо 10 дни, те трябва да останат у дома една седмица или дори 5 дни в случай на отрицателен тест. За тези, които са били в контакт със заразените, но са получили пълна ваксинация, карантината се отменя.

В Англия учениците от гимназиите вече са задължени да носят маски в класните стаи. Мярката има за цел да гарантира, че училищата ще останат отворени за редовно обучение през следващия срок. На Нова година министърът на здравеопазването на Кралството Саджид Джавид обеща, че допълнителни ограничения поради разпространението на коронавирус ще бъдат въведени „само като последна мярка."

Достъпът на посетители в заведения за обществено хранене и търговски обекти в Санкт Петербург от неделя се извършва въз основа на удостоверение за ваксинация срещу коронавирус, преболедуване или удостоверение за непоносимост към ваксини.

Изискването няма да важи за ведомствени столове, заведения за обществено хранене на територията на хотели, както и кафенета на гари и летища. QR код не се изисква за посещение на   аптеки, бензиностанции, хранителни магазини и магазини с нехранителни стоки от първа необходимост. Властите на северната столица отлагаха на два пъти датата за въвеждане на QR кодове.

В Гърция гражданите трябва да използват двойни маски или маски с висока степен на сигурност, за да влизат в хранителни магазини и да използват градския транспорт, а всички заведения затварят в полунощ в понеделник, съобщи Euronews.

От началото на пандемията 5 438 312 души са станали жертви на COVID-19 в света (според АФП). Списъкът на най-засегнатите страни водят САЩ, следват Бразилия, Индия и Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: