Шотландия ще реабилитира осъдени и екзекутирани преди векове вещици

Шотландия ще реабилитира осъдени и екзекутирани преди векове вещици

Депутатът от шотландския парламент Натали Дон ще инициира законопроект в парламента, за да поиска помилване на хиляди осъдените и екзекутирани „магьосници”, предимно жени.

Тя благодари на групата "Вещици от Шотландия" и ръководителката им адвокат Клер Мичъл, която води кампания за законно помилване на обвинените в магьосничество между 1563 и 1736 г., като им бъде засвитетелствано официално извинение и получат национален паметник.

„Има резонанс между това, което се е случило тогава, и това, което се случва сега, ние все още не сме равни като общество и затова е важно е да разпознаваме и признаваме кога сме сгрешили. Мисля че едно такова признание означава, че растем като общество и можем да положим усилия да се справяме по-добре“, каза Мичъл пред Euronews.

Тя подчерта, че помилването означава официално и законно признание, че тези хора не са били вещици, а извинението трябва да изрази съжаление, че много от обвинените са починали или избягали.

„Някои от тях са били оправдани по обвинението в магьосничество, но животът им е бил съсипан“, казва Мичъл. Утежняващото обстоятелство според нея е, че освен съдените и признати за виновни, процесите са засегнали живота на много други хора.

Историците казват, че по шотландския закон срещу магьосничеството, който е действал близо 200 години, са били обвинени и съдени между 4000 и 6000 души, предимно жени. Доказаните случаи до момента са 3837. Осъдените са били умъртвявани чрез удушване и след това са били изгаряни на клада, така че да няма тяло за погребване. На такава смърт са били осъдени две трети от обвинените - огромна цифра за такава малка страна.

Вината им е била „доказвана” чрез мъчения и изтръгнати самопризнания, а на жените, които са огромното болшинството от обвинените, е било забранено изобщо да говорят в своя защита. Следствието е предвиждало лишаване от сън и бодене с карфици, за да се открие „дяволско клеймо”.

Едно от първите доказателства, че една жена е вещица, е било описанието ѝ като „свадлива дама“. Така че жени, които не са се подчинявали безпрекословно, а са обичали да спорят, лесно били обявявани за вещици. 

Шотландският крал Джеймс VI, който управлява от 1566 до 1625 г., се смята за експерт по вещици и магьосници. Той е автор на философския текст "Daemonologie" от 1597 г. При неговото управление ловът на вещици е бил особено брутален.

Законът е бил отменен окончателно през 1736 г., когато е постановено, че магьосничеството не съществува. Но според инициативната група, 200 години страх у жените са довели до промяна не само на тяхната психика, но и на тази на децата им. 

Днес в Шотландия има малки паметници на осъдените по този закон, но групата „Вещици от Шотландия“ казва, че те „пазят спомените за вещиците, вместо да представляват някакво извинение за тези, които са загубили живота си“. Групата настоява за голям национален мемориал, едно „обществено пространство, което отразява историята на жените и разказва на хората за ужасната съдебна грешка“.

Осъществяването на законопроект е дълъг процес, предвид изготвянето, представянето и гласуването му в шотландския парламент. Но групата се надява на 8 март 2022 г. шотландското правителство да поднесе официално извинение на жертвите.

"Това не е победа, а положителна стъпка в правилната посока”, смятат активистките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: