Проектозакон за трюфелите създаде напрежение в бранша

Проектозакон за трюфелите създаде напрежение в бранша Снимка: pixabay

Внесеният в парламента проектозакон, регламентиращ лова на трюфели и създаването на култивирани градини за този деликатес, породи опасения в бранша, че това ще доведе до нови затруднения за производителите вместо да облекчи тяхната дейност.

От Асоциация „Български трюфел” изразиха своята позиция пред БНР, че страната ни се нуждае от такъв закон, но той трябва да е работещ. От организацията са изпратили писмо с възражения и предложения до парламентарната комисия по земеделие, която трябва да разгледа проекта.

Според председателя на асоциацията Димитър Димитров, у нас по неофициални данни между 20 и 30 000 души се занимават с тази дейност. По думите му е наложително да има регистрационен режим на занимаващите се с този бизнес, но също така е много важно регламентът за издаването на разрешителни да е пределно ясен, за да се предотврати издаването на неправомерни такива.

В проектозакона в този му вид има много условности и неясни процедури, изтъква Димитров. Според него е нелогично да се поставя горна граница на допустимия добив от декар при култивираните трюфели. В проектодокумента е заложено ограничение от 20 килограма на декар. Това би превърнало производителите в недобросъвестни търговци, тъй като те не могат да реализират произведената продукция над този праг, следователно ще се опитват да я реализират извън закона. „Всеки ще иска да си продаде реколтата на черно. Никой няма да иска да си унищожи продукцията, в която е инвестирал толкова и е вложил толкова грижи и труд“, твърди Димитров.

Проектозаконът освен това налага забрана за изкупуването на трюфели от мобилни пунктове. „Според нас мобилните пунктове са плюс“, коментира Димитров. Те са необходими там, където липсват стационарни пунктове, защото много от ловците на трюфели живеят далече от такива. Димитър Димитров вижда едно от обясненията на това ограничение в опит да се елиминира конкуренцията и много хора да се откажат от събирането на трюфели.

Според Димитров в България годишният добив на трюфели варира между 100 и 200 тона годишно. Почти 100% от продукцията се изнася, основно за Италия, Франция и Испания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: