Създаване на генетичен "портрет" на всички граждани обсъжда руският парламент

Създаване на генетичен "портрет" на всички граждани обсъжда руският парламент Снимка: media.az

След очакваното въвеждане на генетични портрети за мигрантите, мярката може да обхване първоначално лицата с криминални прояви, а в перспектива и всички руски граждани.

Руският парламент прие на първо четене законопроект, който разширява кръга на хората, длъжни да представят пред силовите структури своите биометрични данни, вкл. ДНК. Ако законопроектът мине и по-нататък, от 2023 г. на генетична регистрация ще подлежат осъдените и наказани с лишаване от свобода, арестувните, както и обвинените и заподозрените в извършване на престъпление. 

Понастоящем на генетична регистрация подлежат осъдените за тежки и особено тежки престъпления, както и замесените в сексулни престъпления. 

По време на дискусиите заместник-министърът на вътрешните работи Игор Зубов подчерта, че законопроектът ще помогне за разкриване на престъпления и идентифициране на жертвите им. Той увери, че законът „не е стъпка към тотален генетичен контрол за гражданите на Руската федерация”, а отговор на ръста на престъпления, извършвани от мигранти, работещи в Русия – предимно граждани на бивши азиатски съветски републики. 

Идеята за законопроекта е на заместник-председателя на Комитета по безопасност и противодействие на корупцията към Руската дума, Анатолий Виборний. Според него генетична експертиза има добри шансове да мине като закон, „при правилна подготовка, без конфликти по отношение на личното пространство, тъй като не виждам сериозни нарушения в правата и свободите, а напротив – виждам механизми, които ще сведат до нула правонарушенията на мигранти на територията на нашата държава”.

Виборний смята, че генетичните данни ще позволят на правоохранителните органи да установят максимално бързо участниците в закононарушения и да ги подведат под отговорност, като по този начин ще отговорят на въпросите на обществото, обезпокоено от царящата безнаказаност при ежедневния ръст на престъпността. „Когато потенциалните участници в престъпления знаят, че неправомерните им действия бързо могат да се установят, желанието им да безчинстват ще понамалее”, подчерта депутатът.

В момента руските граждани не се чувстват защитени в собствената си страна, което е недопустимо, смята Виборний. Той заяви, че Русия не би искала да бъде европейската държава, в която мигрантите установяват свои правила, тъй като по този начин ще се окаже, че едно малцинство ще управлява мнозинството чрез страх. Депутатът смята също, че трябва да се предприемат масови инициативи за „популяризиране на висока правна култура и гражданска отговорност”.

За момента руските граждани се въздържат от коментари на медийните публикации за законопроекта. Реакцията им се изразява само в относително равен брой емотикони, показващи и одобрение, и гняв от законодателната инициатива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: