Авторката на „Хари Потър” очаква „с нетърпение” да бъде арестувана

Авторката на „Хари Потър” очаква „с нетърпение” да бъде арестувана Снимка: rnz.co.nz

Дж. К. Роулинг предизвиква полицията да приложи новия шотландския Закон за престъпленията от омраза и обществения ред, който влезе в сила от 1 април

Новото законодателство квалифицира като престъпление и „разпалването на омраза” въз основа на възраст, увреждане, религия, сексуална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност. Критиците на закона са възмутени, че биологичният пол не е сред защитените категории.

Според новите разпоредби, законът ще санкционира комуникация или поведение, „които един разумен човек би счел за заплашителни или оскърбителни” и би ги приел като намерение да се разпали омраза въз основа на посочените характеристики. Максималното наказание за новоконституираното престъпление е лишаване от свобода до седем години. 

Роулинг, която отдавна критикува толерирането на някои транссексуални активности, осъди новото законодателство в 11 дълги публикации в X/Twitter. В заключение, писателката заявява: „...ако това, което написах тук, се квалифицира като престъпление, очаквам с нетърпение да бъда арестувана“.

Според нея „свободата на словото и вероизповеданието са към своя край в Шотландия”. Писателката смята също, че „точното описание на биологичния пол” не може да се смята за „престъпно”.  Позицията ѝ е, че толерирането  на „всеки мъж, който реши да се облича като жена” накърнява правата и безопасността на жените и момичетата в Шотландия, особено сред най-уязвимите социални групи, включително затворнички.

Въпреки че промените не бяха приети единодушно, шотландското правителство настоява, че законът осигурява защита от омраза и предразсъдъци, без да задушава индивидуалното изразяване. Парламентът планира да създаде и отделен закон за правата на жените. Висши правителствени фигури твърдят, че противопоставянето срещу новите правила е резултат на „дезинформация”. 

Спорът около новото законодателство се разгорещи още повече, след като консервативният британски премиер Риши Сунак подкрепи Дж. К. Роулинг, посочвайки, че хората не трябва да бъдат криминализирани за посочване напрости факти от биологията“.

„Вярваме в свободата на словото в тази страна и консерваторите винаги ще я защитават”, заяви още Сунак. 

Опасенията на Дж. К. Роулинг може и да не са безпочвени, след като миналия месец в полицията постъпи жалба срещу писателката за нарушаване на Закона за равенството между половете. „Провинението” на Роулинг са думите ѝ, че носенето на женски дрехи не прави никого жена и по-скоро изразява мъжките фантазии за това, какво представлява жената. 

Ако подобни изказвания се счетат за престъпление, писателката предрича, че „полицията ще бъде твърде заета”. По-късно полицията направи изявление, че въпреки жалбата, няма да предприеме действия срещу Дж. К. Роулинг, както и че публикациите ѝ в Х/Twitter не подбуждат омраза. В социалната мрежа тя заяви, че се чувства „облекчена” и насърчи всяка жена в Шотландия да говори спокойно „за реалностите и важността на биологичния пол”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: