СЗО заяви за "по-сложни проблеми" в света след края на пандемията

СЗО заяви за "по-сложни проблеми" в света след края на пандемията Снимка: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) смята, че след приключването на пандемията човечеството ще се сблъска още по-силно с бедността, глада и неравенството. Той е убеден, че светът не трябва да върви по същия "експлоататорски" път.

След края на коронавирусната пандемия човечеството ще бъде изправено пред много по-сериозни предизвикателства, отколкото преди. За това, участвайки в X-та Глобалната конференция за насърчаване на здравето в Женева, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, съобщава RBC.

"Когато пандемията свърши, ние ще останем с по-сериозни проблеми, отколкото преди тя да започне: бедност, глад, неравенство, неинфекциозни болести, изменение на климата и много друго", каза ръководителят на СЗО.

Според Гебрейесус пандемията показа на човечеството, че "ако здравето се подложи на риск, то тогава на риск се подлага всичко ".  В тази връзка е необходима "фундаментална промяна" във възприемането на ценността на здравето, смята той.

Според ръководителя на СЗО трябва да се "съдейства за икономически растеж, основан на здравето и благополучието на хората и планетата". Той е убеден, че светът не трябва да върви по предишния "експлоататорски" път в сферата на производството и потреблението, а така също "да пренебрегва планетата" и да провежда "предизвикваща разногласия поритика, която да разпалва пандемия".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: