Гебрейесус предсказа появата на нови пандемии

Гебрейесус предсказа появата на нови пандемии Снимка: https://pixabay.com/

Световната общност трябва да се поучи от пандемията от COVID-19 и да се подготви за нова

Това заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус на срещата на министрите на финансите и здравеопазването на Г-20 в Рим, пише на сайта на организацията.

Дори и да сложим край на тази пандемия, трябва да научим уроците, които тя ни даде, и да се подготвим за следващата“, каза той.

Според него появата на друг вирус е неоспоримо от гледна точка на биологията. В тази връзка Гебрейсус призова световната общност и членовете на Г-20 да подкрепят сключването на правно обвързващо международно споразумение за подготовка и реагиране на пандемии.

Планира се решение по този въпрос да бъде взето на специална сесия на Световната здравна асамблея, насрочена за ноември.

В средата на септември основателят на Microsoft Бил Гейтс, който предупреди за появата на пандемия преди няколко години, каза, че човечеството не е готово за нова епидемия. Светът не полага достатъчно усилия, за да се подготви за нова пандемия, каза той.

За да се подготвите правилно, трябва да се научите да правите ваксина в рамките на 100 дни и да имате производствен капацитет да я направите в рамките на следващите 100 дни, каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: