Ново глобално споразумение за действия в условията на пандемия иска СЗО

Ново глобално споразумение за действия в условията на пандемия иска СЗО

С обявяването на работата по предстоящия документ завърши вчера тридневната сесия на Генералната асамблея на Световната здравна организация в Женева.

Новият международен договор ще изисква правно обвързване на страните при изпълнението на решенията и протокола на СЗО в пандемични условия. По думите на генералния директор Тедрос Гебрейесус, целта на спорзумението е да предотврати повторна проява на „егоистичния начин”, по който действаха някои страни при настоящата пандемия, съобщава swissinfo.ch. 

Предвиждат се например правила, забраняващи износа на маски или други защитни материали по време на глобална пандемича ситуация, както и равнопоставеност в снабдяването с ваксини, за да не се повтори сегашния модел – богатите страни да завършват процеса на ваксиниране и дори да предприемат допълнителна доза, а бедните тепърва да го започват. 

Споразумението ще въведе също далеч по-ефективен механизъм за надзор, който да гарантира, че страните спазват договорените правила – отново следствие от поведението на някои държави, които игнорираха международните договорености през последните две години. 

Идеята на новия международен договор е да избегне някои несполуки, установени в процеса на борбата с настоящата пандемия. СЗО обаче си постави доста дългосрочен план за осъществяването му. Според решениета на Генералната асамблея, работната група ще започне дискусиите през март следващата година, за да представи проекта за споразумението през май 2023. 

Това предполага, че в окончателния си вид новият международен здравен договор ще бъде подписан през 2024. Тедрос Гебрейесус се съгласи, че това е „дълга времева цел”, но подчерта, че тези срокове са реалистични и не омаловажават „историческия характер” на бъдещия пакт. Все пак в светлината на последствията от настоящата пандемия, това планиране отново вади на дневен ред въпроса за бюрокртичния начин на работа на СЗО.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: