Близо 12 милиона деца в Китай не са били регистрирани

Близо 12 милиона деца в Китай не са били регистрирани Снимка: cph.org

Според последния статистически годишник на китайското правителство, става дума за деца, родени между 2000 и 2010 г.

Огромната разлика е установена от преброяването през 2020 г., при сравнение с цифрите от 2010 г. Внушителният брой „пропуснати” идентичности е приблизително колкото населението на Белгия и естествено възниква въпросът как е възможен такъв огромен пропуск – вместо 160,9 милиона деца, записани в преброяването от 2010 г., реалният им брой през 2020 г. да се окаже поне 172,5 милиона.

В крайна сметка за разликата има логично обяснение, пише The Strait Times. Изглежда, че милиони родители не са регистрирали децата си, просто за да ги скрият от властите и да се спасят от рестрикции, докато в страната действаше строгата политика за ограничаване на раждаемостта до едно дете в семейството, т.е, до 2016 г. 

Според демографите, въпросните близо 12 милиона деца реално са били регистрирани едва когато са тръгнали на училище, или по-скоро след отмяната на ограничението за броя на деца в семейството. 

Друга възможна причина за несъответствието е масовото отношение в Китай към децата от женски пол - приблизително 57% от нерегистрираните деца са именно момичета, които на много места семействата им често не регистрират.

Преброяването през 2020 г. установи, че китайците са 1,4 милиарда души, което определя Китай като най-гъсто населената държава в света. Според статистиката обаче, през 2021 г. броят на ражданията в Китай намалява – на места дори с около 18%. Повишава се и възрастта, на която китайските жени стават майки. 

Явлението е ново за Китай, но се оценява като трайна тенденция. Китйското правителството се опитва да насърчи раждаемостта с различни бонуси и да предотврати спада в традиционния за страната прираст на населението

Според много медии обаче, във връзка с нарасналия интерес към висшето образование и развиващата се реализация на жените в китайското общество, много от потенциалните родители най-вече в големите градове, вероятно ще пренебрегнат стимулирането на семейното планиране и ще се съсредоточат в кариерното си развитие. Така че от рестрикция, идеята за едно дете в китайското семейство може да се превърне в стандарт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: