Планетата вече храни 7.8 милиарда души

Планетата вече храни 7.8 милиарда души Снимка: travelingcanucks.com

Всяка година в света се раждат нови 82 милиона – примерно, една нова Германия.

Неправителствената Немска фондация за световното население (DSW) е пресметнала, че това означава по едно бебе на всеки 2.6 секунди. Първенството държиАзия – там живеят 60% от хората на света. На второ място е Африка с 15%, следвана от Европа с 11%, Южна Америка с 9% и Северна – с 5%.

От глобалното население 63% се хранят колкото искат, 21% преяждат, а 15% не си дояждат. За 13% от хората по света чистата питейна вода е недостъпна. Бездомните са 23%, но 75% от хората по света имат мобилен телефон!  Само 30% обаче разполагат с интернет. Неграмотните са 17% и едва 7% имат висше образование.

Изповядащите християнството са най-много – 33% от световното население. 22% са мюсюлмани, 14% - индуси, 7% - будисти, 12% изповядат други религиозни култове, а други 12% са атеисти.

Повечето хора по света (62%) общуват на родните си езици. Най-говоримият език е китайският – говорят го 12% от жителите на планетата. По 5% говорят испански и английски, по 3% - арабски, хинди, бенгалски и португалски, а по 2% - руски и японски. 

В баланса меду жителите на градовете и селата гражданите водят с 2% (51% срещу 41%). По последни данни японската столица Токио е най-населеният град, с близо 37.5 милиона жители. Там, в централния квартал Шибуя са и най-оживените улици на света. Над 29 милиона обитават Делхи, Индия, над 26 милиона са жителите на китайският Шанхай, а почти по 22 милиона души живеят в Сао Паулу, Бразилия и Мексико сити. Кайро (Египет), Дака (Бангладеш) и Мумбай (Индия) подслоняват по над 20 милиона души, следвани от Осака (Япония) с малко над 19 милиона. 

Според DSW, наред с по-добрия жизнения стандарт и съответно – удължаването на живота, за бързия растеж на населението има и една мрачна причина – в световен мащаб всеки две от пет новородени са плод на нежелана бременност. Особено тежка в това отношение е ситуацията в подсахарска Африка. Там всяка жена ражда между 4 и 5 деца, т.е., двойно повече от средното за света. Така че според прогнозите на ООН, към 2050 г. в Африка на юг от Сахара населението ще достигне около 2.5 милиарда души, т.е. само за 30 години почти ще се удвои. 

Ако имате собствено жилище, храните се пълноценно и според вкусовете си, радвате се на чиста питейна вода, имате мобилен телефон, достъп до интернет и сте учили в колеж – значи принадлежите към привилегированите почти 7% от хората по света. А ако сте над 65 години, бъдете благодарни на съдбата, радвайте се на живота, не пропускайте нито миг и въобще – считайте се за благословени, тъй като 92% от хората по света го напускат, преди да са навършили 64. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: