Чарлз III стана крал на Обединеното кралство и лидер на Британската общност

Чарлз III стана крал на Обединеното кралство и лидер на Британската общност Снимка: geo.tv

Историци смятат несигурното ѝ бъдеще за поредно предизвикателство пред Чарлз III, на когото се пада мисията да запази целостта му

Включвайки 56 държави и общо население над 2.5 милиарда души, Британската общност дава ясни сигнали за трансформация и засилване на републиканските движения, отбелязва Euronews. Последно, на 30 ноември 2021 г. Барбадос официално стана република, което не промени статута на страната в Британската общност, но сведе до 15 държавите, които запазват британския суверен като държавен глава. 

Според историци, този брой ще продължи да пада – очаква се втори референдум в Австралия, Нова Зеландия също замисля референдум, Ямайка вероятно скоро ще стане република, докато в Канада републиканските движения все още са по-умерени. 

Наследявайки Елизабет II на британския трон, Чарлз III не наследи поста ѝ на водач на Британската общност, тъй като позицията не е наследствена. Но съобразявайки се с молбата на покойната кралица, държавите-членки още през 2018 г. го определиха за свой лидер – трети по ред от създаването на организацията през 1949 г., след Джордж VI и Елизабет II. Макар ролята да е до голяма степен символична и представителна, единството на Британската общност остава сериозно изпитание за Чарлз III.

Както отбелязва историкът Мартин Фар, цитиран от Euronews, „Един от централните въпроси в британската монархия през последните 30 - 40 години беше дали подкрепата, която Елизабет II имаше както в Обединеното кралство, така и в международен план, се дължи на кралската институция, или лично на кралицата. Имаше опасения, че когато царуването ѝ свърши, ще настъпи възраждане на републиканизма".

Републиканската тенденция в общността започна още докато Елизабет II беше на трона, включително и в самото Обединено кралство. Политически анализатори смятат, че наред с редицата непопулярни законови мерки, скочилите разходи за живот и множеството скандали, републиканските тенденции са една от причините за тежките загуби на торите на току-що отминалите местни избори във Великобритания, с впечатляващото представяне на лейбъристите, Зелената партия и либерал-демократите (противници на Brexit).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: