Физици измислиха как да създадат изкуствена магнитосфера за Марс

Физици измислиха как да   създадат изкуствена магнитосфера за Марс Снимка: https://pixabay.com/

Американски учени от National Radio Astronomy Observatory предложиха да се създаде пръстен от заредени частици около Марс с помощта на неговия спътник Фобос

За да се създаде  планетарно магнитно поле, има нужда от силен поток от заредени частици или вътре в планетата, или около нея.


Фобос е една от двете марсиански луни и е толкова близо, че обикаля Марс на всеки осем часа. Екипът предлага да се използва Фобос чрез йонизиране на частици от повърхността му и след това да се ускорят, за да създаде плазмена повърхност, тор, по орбитата на Фобос. Това ще създаде достатъчно силно магнитно поле, за да защити планетата.

Колонизацията на Марс е мечта на човечеството. Следователно, за да се направи Марс втора Земя, трябва да се създаде изкуствено поле за него. Денонощието му е почити същото по време като на Земята. Има много замръзнала вода под повърхността, която ще създаде атмосфера за дишане с течение на времето. Магнитните полета предпазват от слънчев вятър и йонизиращи частици.

Магнитното поле на Земята не позволява на повечето високоенергийни заредени частици да достигнат повърхността. Те се отклоняват от Земята, като пазят планетата в безопасност. Преди това Марс е имала плътна, богата на вода атмосфера, която е изчезнала без защитата на магнитно поле.

Не е лесно да се пресъздаде магнитното поле на Земята на Марс. Нашето поле се генерира от динамичен ефект в земното ядро, където конвекцията на железни сплави генерира геомагнитното поле на Земята. Вътрешността на Марс е по-малка и по-хладна и не може просто да се „запали“, за да се създаде магнитно поле.

Идеи за създаване на марсианско магнитно поле са били предлагани и по-рано и обикновено включват или базирани на Земята, или орбитални соленоиди (телена спирала, около която се създава магнитно поле при преминаване на електрически ток). Те осигуряват основно ниво на магнитна защита.

Планът, предложен от учените, изглежда е постижим, въпреки възможните технически препятствия. Но, както отбелязват авторите, сега е време за смели идеи и за тяхното реализиране.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: