Китай създава импулсен магнит, чието поле ще бъде милиони пъти по-силно от земното

Китай създава импулсен магнит, чието поле ще бъде милиони пъти по-силно от земното Снимка: ferra.ru

Строителството му ще отнеме 5 години

Тази седмица в китайския град Ухан започна изграждането на най-мощния импулсен магнитен обект в света. Модернизираната настройка на импулсно магнитно поле с висока мощност в университета за наука и технологии в Хуаджонг ще създава кратко, но изключително силно магнитно поле от 110 тесла, което е повече от два милиона пъти по-силно от това на Земята.

Настоящият рекорд на импулсно магнитно поле от 100 тесла принадлежи на инсталация в Националната лаборатория в Лос Аламос в американския щат Ню Мексико. Най-силното импулсно магнитно поле, което Китай може да генерира в момента, е 70 тесла.

На Китай вече принадлежи рекордът за най-силното постоянно магнитно поле, създавано някога на Земята от човека. Лабораторията за високо магнитно поле на Китайската академия на науките в Хефей, провинция Анхуей, заяви през август, че е създала стабилно магнитно поле със сила 45,22 тесла за изследвания, изискващи продължителна работа.

Изграждането на новото китайско съоръжение ще отнеме пет години и ще струва повече от 2 милиарда юана, съобщава ScienceandTechnologyDaily. 

Учените вече го очакват с нетърпение, за да проведат своите експерименти. Сред тях са инженери, работещи над секретни "мощни електромагнитни проекти", учени, разработващи нови свръхпроводници и полупроводници, изследователи, занимаващи се с комуникационната технология от следващо поколение 6G и учени, които се надяват да разкрият тайните на биологията на човека.                                                                                                                   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: