Учени създадоха най-тънкия магнит в света

Учени създадоха най-тънкия магнит в света Снимка: lbl.gov

Дебелината му е само един атом

Учени разработиха ултратънък магнит, работещ при стайна температура, съобщава интернет порталът phys.org, позовавайки се на Националната лаборатория „Лорънс Бъркли". Това ще позволи създаването на нов тип електроника.

Разработката може да се прилага за развитието на компютърната памет, изчисленията и дори квантовите системи. Учените заявяват, че те са първите в света, които създават двуизмерен магнит, работещ при стайна температура, и който е химически стабилен в условия на околната среда.

Магнитните компоненти на съвременните устройства за съхранение обикновено се състоят от тънки магнитни филми. Но на атомно ниво тези магнитни филми остават триизмерни - с дебелина стотици или хиляди атоми. В продължение на десетилетия изследователите искат да създадат тънки и малки двуизмерни магнити. Това би позволило съхраняването на данни с много по-голяма плътност.

Първите такива магнити, за съжаление, губят свойствата си и стават химически нестабилни при стайна температура. Новият магнит коригира този недостатък. А дебелината му съставлява само един атом.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: