Учени: на Марс е невъзможно да се живее повече от 4 години

Учени: на Марс е невъзможно да се живее повече от 4 години

Дори и спомощта на съвременните технологии

Мечтите ни за колонизиране на Марс могат да отлетят в Космоса. Учените са установили, че продължителното пребиваване на Червената планета е невъзможно поради високото ниво на радиация, съобщава UNILAD.

Дори при наличието на съвременни технологии, човек няма да може да проживее там повече от четири години.

NASA вече изпрати няколко робота на Марс и сега планира да достави и хора там през следващото десетилетие. Изучаването на Червената планета може да ни помогне да разберем по-добре миналото и бъдещето на нашата планета Земя.

Миналата година учени от САЩ, Русия и Германия се опитаха да оценят въздействието на живота на Марс върху хората. Те се интересуваха от въпроса, възможно ли е човек да се предпази от радиацията и, ако е така, кога е най-добре да се изпрати мисия.

Изследванията показват, че хората няма да могат да остават дълго на Марс. След четири години нивото на радиация ще надвиши безопасните норми.

Учените уточниха, че най-подходящото време за полет до Марс е, когато активността на Слънцето достигне своя пик. Тогава светилото отблъсква най-опасните частици, частично защитавайки астронавтите.

Резултатът от изследванията ощо взето не е утешителен: възможно е през следващите години човечеството да се добере до Марс, но да заживее на планетата няма да се получи. Това е още една причина да пазим Земята -друг дом за нас засега все още няма!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: