НАСА съобщи за гигантска аномалия над Земята

НАСА съобщи за гигантска аномалия над Земята Снимка: Pixabay

НАСА съобщи за разширяването на гигантска зона в небето над Южна Америка и Югозападна Африка, където действа понижена магнитна сила.

Явлението е наречено Южноатлантическа аномалия.

Добре известно е, че магнитното поле на Земята действа като планетарен щит, отразявайки заредените слънчеви частици. Установената сега аномалия се явява истинска ахилесова пета, която им позволява да се доближат до земната повърхност по-близо от обикновено. Поради излъчваната от тях радиация, както и заради опасността от директен сблъсък със спътниците, частиците могат да доведат до неизправности в бордовите компютри или до неточности в събираните от космическите кораби данни. Именно това и обяснява засиления интерес от страна на учените.

Две особености на нашата планета вероятно са станали причина за тази аномалия: наклонът на земната ос и потокът от разтопени метали във външното ядро на Земята.

В областта непосредствено под аномалията се намира зона с огромни запаси от плътна скала, които бавно се преместват. Те са разположени в долната част на земната мантия на дълбочина около три хиляди километра. Именно заради тази зона се нарушава магнитното поле, като този процес на свой ред се влошава от наклона на планетата.

Учените са открили, че аномалията постепенно се измества в северозападна посока. Освен това те предполагат, че тя може да се раздели на две области, всяка с отделен център с минимална магнитна интензивност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: