Светлинна сигнализация за разсеяни пешеходци поставят в Южна Корея

Светлинна сигнализация за разсеяни пешеходци поставят в Южна Корея Снимка: koreabizwire.com

Решението е сигнални светлини по ръба на тротоарите.

Иновацията е резултат от наблюденията, че хората, които пресичат, по една или друга причина не виждат сигнализацията на светофарите, което често води до хаос и пътни произшествия

Клип в TikTok с новите съоръжения обиколи мрежата. Краткото видео от Сеул, столицата на Южна Корея, показва монтираните LED светлини по ръба на тротоарите, които светват в червено или зелено, за да покажат на пешеходците кога е безопасно да пресекат пътното платно. Според поста, гледан над два милиона пъти, така конструираното улично осветление позволява „да продължите да гледате в телефона си, докато ходите по улицата“.

Някои приемат идеята като прост и ефекивен начин да се помогне на пешеходците да не пресичат пътното платно в опасни ситуации. Други обаче са разочаровани, че трябва да се стигне до такива мерки, само и само хората да не откъсват очи от мобилните си устройства. 

„Не мога да повярвам, че някои хора се грижат повече да са онлайн, отколкото за живота си“, пише   потребител.

Друг казва: „Това ли е начинът зяпането в телефоните, докато ходите по улицата,  да се счита за нормално? Май нещо не е наред”.

Трети смята, че: „От една страна е готино, но е тъжно в какво се превръщаме”

Мнозина обаче намират нововъведението за полезно за интроверти, хора, които не виждат добре, или са развили социална тревожност.

 „Ето как трябва да работи обществото. Адаптирайте се към хората, без да ги съдите“, коментира  потребител.

Авализатор от Корейския институт по строителство и строителни технологии, казва в радио-интервю: „На пешеходните преходи стават все повече и повече инциденти заради „смомбита”, така че тази смомби-сигнализация е от съществено значение за предотвратяването на такива пешеходни инциденти”. („смомби” = зомби + смартфон...)

Пътните инциденти по вина на пешеходци са сериозен проблем в Южна Корея. Според Korea Herald, жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2020 г. са 218, като 115 от тях са свързани с поведението на пешеходците. Очаква се новият тип пътни знаци да ограничат тези цифри.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: