Европейската централна банка иска дигитално евро

Европейската централна банка иска дигитално евро Снимка: ceps.eu

Мотивът е голямото търсене на криптовалути по време на пандемията COVID-19

Очаква се европейската цифрова валута да се появи в рамките на следващите пет години и да се превърне в ново сигурно платежно средство за гражданите на еврозоната. През следващите две години ЕЦБ ще проучва подходящите технологии за разработване на нейното цифрово евро, съобщава Euronews.

Дигиталното евро би било пряко вземане към ЕЦБ, така че изключва всякакъв риск, било ликвиден, кредитен или пазарен. 

„В продължение на много векове суверенът предоставя собствена валута на гражданите като символ на стабилност, безопасност и доверие. Предоставянето на пари като обществено благо е от основно значение за мисията на централните банки. Те трябва да са смели и да бъдат в крак с темповете на променитенаписа вчера в блога си Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Цифровото евро или „е-евро“ по същество би представлявало електронна версия на евро банкноти и монети, цифров портфейл, който ще бъде безопасно съхраняван директно в ЕЦБ, а не в търговски банки. 

Но ЕЦБ подчертава, че цифровото евро ще „допълва традиционните парични средства, а няма да ги замени. Идеята е да се създаде бърз, лесен и сигурен начин за извършване на плащания. Освен това със своя дигитална валута ЕЦБ би влязла в нова за Европа област, конкурирайки картовите разплащания, напр. с Visa и Mastercard или дигиталните платежни услуги на PayPal.

Подобно на други централни банки по света, ЕЦБ се стреми да отговори на нарастващото търсене на електронни платежни средства и да се справи с бума в областта на цифровите валути - от биткойна до предложената от Facebook Diem, наричана преди либра. 

От друга страна, областта на цифровите валути става все по-пренаселена. Европейската електронна валута обаче ще поддържа територията си с факта, че едно цифрово евро ще струва едно обикновено евро, тъй като ще бъде обвързано с физическата валута на еврозоната. И тъй като стойността му ще бъде подкрепена от ЕЦБ, тя няма да бъде променлива като частните цифрови валути, които са подложени на нарастващ контрол от регулаторите.

Така наречените стабилни монети се считат за по-малко волатилни, тъй като са обвързани с традиционни валути като щатския долар. Този модел е избрал и Facebook за своя Diem. Много други централни банки също искат да предложат свои виртуални пари - известни като цифрови валути на Централната банка (CBDC), като стабилна и безрискова алтернатива. Централната банка на Англия например разглежда възможността да пусне Britcoin.

Като ключово предизвикателство за цифровото евро анализаторите сочат промяната в стереотипите на потребителите. Очаква се обаче европейците да свикнат бързо с възможността да се разплащат лесно и с минимални разходи чрез е-еврото.

От друга страна, обаче, ако то се окаже твърде привлекателно заради безрисковите му характеристики, може да пострадат търговските банки. Затова ЕЦБ вече предупреждава, че вероятно ще ограничи депозитите на физическите лица до еквивалента на около € 3000, или ще обложи с влоговете електронно евро над определен праг.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: