Водна криза, суша и природни бедствия очакват света

Водна криза, суша и природни бедствия очакват света Снимка: agweb.com

Повечето страни не са готови за предизвикателствата, пред който е изправена планетата в резултат на климатичните промени.

Това се казва в доклад на Световната метеорологична организация при ООН, съобщава Associated Press. В документа се посочва, че от 2000 г. насам стихийните бедствия, свързани с наводнения, са се увеличили глобално със 134%, в сравнение с предишните две десетилетие. По-голямата част от смъртните случаи и икономическите загуби, причинени от наводнения, се падат на Азия.

За същия период е нараснала и честотата на стихийни бедствия, свързани със сушата, отбелязвайки 29% скок. Най-много смъртни случаи заради суша са регистрирани в африканските страни  Най-големи икономически загуби от засушаването са претърпели Северна Америка, Азия и Карибския басеин.

Редовен недостиг на вода изпитват 25% от всички градове. За последните две десетилетия общите запаси на планетата от повърхностни и подпочвени води, плюс сняг и лед, намаляват с 1 см. годишно.

В ООН смятат, че ръстът на населението ще доведе до още по-голямо натоварване на водоснабдяването, особено в африканските страни на юг от Сахара. Учените смятат, че към 2050 г. над 5 милиарда души ще живеят при ограничен достъп до вода.

Докладът препоръчва редица мерки, сред които по-съвършени предупредителни системи в зоните, изложени на наводнение или суша. Препоръчва се също подобряване на финансирането и координацията между страните в управлението на водните ресурси.

Заключението на доклада е, че почти 60% от проучените 101 държави имат нужда от по-добри системи за прогнозиране, които могат да помогнат за предотвратяване на разрушенията, причинени от лошо време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: