Европа я очаква екстремна суша

Европа я очаква екстремна суша Снимка: https://pixabay.com/

Изменението на климата ще увличи двойно броя на "екстремните летни суши" в Европа към 2099 г., казват учени

По -рано Световната здравна организация посочи сушите като основна заплаха за земеделието и животновъдството. 
Това бедствие засяга 55 милиона души всяка година, според Frontiers in water.

Представители на университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен в Германия прогнозираха риска от суши през следващите десетилетия.

Те анализираха "процента на нормалния индекс" (PINI), който показва нивото на валежите във всеки конкретен период.  

Всеки регион, изследван от авторите, има  свой собствен климат. Изследването обхваща Британските острови, Скандинавия, Централна Европа, Алпите, Източна Европа, Франция, Средиземноморието и Пиренейския полуостров.

Резултатите показват, че ще има известно увеличение на летните засушавания във всички области, но във Франция, Алпите, Средиземноморието и Пиренейския полуостров броят им може да се удвои. Също така ще има големи разлики между зимните и летните нива на валежите, с по -малко суши през зимата.

Най -засегнат регион може да е Иберийският полуостров. Там рискът от суши до края на века ще се увеличи с 88-96%. В Средиземноморието вероятността от засушаване ще се увеличи с 80%, във Франция с 60%, в Централна Европа с една четвърт, в Източна Европа и Алпите с 20-40%.

Учените отбелязват, че прогнозите за засушавания ще позволят на хората  предварително да се погрижат за смекчаване на техните последствия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: