Един на всеки осем европейци живее в район, застрашен от екстремни наводнения

Един на всеки осем европейци живее в район, застрашен от екстремни наводнения Снимка: newscientist.com

Според нов доклад, и много европейски болници в равнинните райони са застрашени от наводнения

Заплахата обхваща и критичната инфраструктура в тези части на Европа. Новите констатации идват от доклад на Европейската агенция по околна среда за въздействието на изменението на климата върху целия воден цикъл. Документът включва и статистика за сушата и горските пожари.

През последните 40 години при естремни природни събития в Европа са загинали най-малко 5 582 души и опасността остава висока. „Около 15% от промишлените съоръжения в Европа, включително инфрасруктура и пречиствателни станции, са разположени в заливни равнини, една трета от които вече са били наводнявани“, казва пред Euronews Александра Казмиерчак, експерт по климата и здравето в Европейската агенция по околна среда.

Според доклада, във високорискови райони са разположени и 11% от европейските болници. В същото време сушите и горещите вълни заплашват качеството на водата и респективно - здравето, тъй като концентрацията на замърсители се увеличава. Тези кумулативни събития създават проблем с достъпа до вода за населението и засягат охладителните системи на атомните електроцентрали и напояването в селското стопанство.

„През 2022 г. наблюдаваме спад в производството на царевица и зехтин, например, особено в Южна Европа. Загубите, причинени от сушата в секторите на селското стопанство, водоснабдяването и енергетиката, се оценяват на около € 9 милиарда годишно“, допълва Александра Казмиерчак.

В тази връзка Европейската агенция за околната среда съветва да се ограничи застрояването в рисковите райони и да се избират решения, вдъхновени от природата, като засаждане на дървета или растителни площи за задържане на дъждовна вода или повторно използване на пречистена вода.

Докладът подчертава особено много необходимостта от въвеждането на по-ефективни системи за ранно предупреждение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: