Когато Земята стане необитаема

Когато Земята стане необитаема Снимка: https://pixabay.com/

Международен екип от учени е установил след колко години ще бъде невъзможно да се живее на Земята и защо

Резултатите от изследването са публикувани в списание Global Change Biology.

Група учени от Канада и Великобритания проведоха проучване, според което поради изменението на климата Земята ще се превърне в необитаемо място след 500 години.

По това време човечеството всъщност ще бъде на ръба на изчезване. Това е един от възможните сценарии за бъдещето. Като цяло изследователите моделират три ситуации. В най -лошия случай до 2500 г. поради глобалното затопляне и липсата на храна, както и плодородната почва, някои части на Земята ще станат необитаеми и човечеството ще измре.

Има много доклади, базирани на научни изследвания, които говорят за дългосрочните последици от изменението на климата. Те изчисляват как повишаването на нивата на парникови газове, температурите и морското равнище ще повлияят на Земята до 2100 година.

Въз основа на тези данни например е съставено Парижкото споразумение. То призовава за ограничаване на затоплянето под 2,0 ° C от пред-индустриалните нива до края на века. В новото проучване учените отиват по -далеч - сравняват много показатели и разказват какво ще се случи с планетата до 2500 г.

Учените са направили прогнози за глобалните климатични модели въз основа на представителни траектории на концентрациите на парникови газове в атмосферата. В три прогнози учените вземат предвид три варианта за изменението на климата (ниски, средни и високи нива на замърсяване с парникови газове).

Учените също така моделират разпределението на растителността, топлинния стрес и условията на отглеждане на основните култури, за да разберат към какви екологични предизвикателства може да се наложи да се адаптират днешните деца и техните потомци към началото на 22 век.

При два от трите сценария растителността и най -добрите земеделски площи ще бъдат в близост до полюсите, а общият брой ще намалее. Места с важни екосистеми, като басейна на Амазонка, ще станат безплодни.

В допълнение, топлинният стрес може да достигне смъртоносни нива за хората в тропическите региони (сега те са гъсто населени). Такива зони могат да станат необитаеми. В резултат на това човечеството няма да има къде да живее и какво да яде, заключават учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: