Каква ще бъде Земята към 2100 г.

Каква ще бъде Земята към 2100 г. Снимка: thenewsmotion.com

Нов доклад на международен екип учени, работещ върху глобални изследвания, предлага подробна прогноза за това, което ще се случи с нашата планета и човечеството до края на настоящото столетие.

Основната тема в изследването е „климатичната миграция на населението”, която ще бъде провокирана от твърде силната промяна на климата и глобалното затопляне, съобщава World Bank Group.

Учените смятат, че ако в бликите 10 години изхвърлянето на парникови газове в атмосферата не се намали драстично, ще се стигне до рязко нарастване на смъртните случаи. Всяка година само от презатопляне ще умират примерно по 10 милиона души, а още 400 милиона ще могат да работят само в закрити помещения.

Заради високите температури на въздуха, след около 20 години ще настъпят дълги сухи сезони, в някои случаи до половин година. Това ще се отрази и на здравето, и на продължителността на живота на хората. Същевременно, ще се увеличат предпоставките от опустошителни бури, наводнения и циклони.

Ако продължим със същото темпо и в същото количество да изхвърляме вредни вещества, добивите от земеделието през 2050 г. ще са паднали с 30%. В това отношение най-застрашени са Китай, Аржентина, САЩ и Бразилия. В същото време населението на Земята ще расте и ще са необходими много повече хранителни продукти, така че, заради недостига им ще настъпи криза.

Времето ще се промени до такава степен, че през 2050 г. около 200 милиона души ще изоставят родните си места и ще станат „климатични мигранти”. В глобален мащаб, екстремно високите температури ще се отразят негативно практически на 70% от хората на Земята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: