Анонимен колекционер си купи пещера за $ 2,2 милиона

Анонимен колекционер си купи пещера за $  2,2 милиона Снимка: smithsonianmag.com

Подземната галерия, наречена Picture Cave (Изрисуваната пещера) е изпъстрена с древни рисунки на местното коренно население по поречието на Мисури.

Пещерата, която от 1953 г. е в границите на частна собственост, бе продадена на търг с тайно наддаване. Победителят е обявил крайната цена по телефона, съобщава smithsonianmag.com. 

Според експерти, рисунките в пещерат датират от VIII до XI век. От организацията на местния индиански етнос Осейдж се надяваха да блокират продажбата и да защитят мястото, но въпреки усилията им, аукционната къща Selkirk Auctioneers & Appraisers в Сейнт Луис осъществи търга. В изявление, цитирано от Асошиейтед прес (АP), организацията описва търга като „наистина сърцераздирателен“.

„Нашите предци са живели в тази област 1300 години. Стотици хиляди от тях са погребани в Мисури и Илинойс,  включително и в Picture Cave", се казва в изявление на организацията.

Експерти по коренната култура също са се противопоставили на продажбата. „Това е най-важното място на скално изкуство в Северна Америка. Все едно да пуснете на търг Сикстинската капела“, казва един от тях.

Picture Cave (Изрисуваната пещера) е системата от две пещери, на около 100 км западно от Сейнт Луис. Пещерата вероятно е била използвана за свещени ритуали, астрономически изследвания и предаване на местната устна литературна традиция. Рисунките са изработени с овъглени растителни материали и представят изключителни подробности за облеклото, накитите и оръжията на древните индианци. Има и портретни изображения, рисувани с много вникване в детайлите. 

„Те изобразяват хора, но не от този свят, това са свръхестествени същества”, казва известен експерт. 

От аукционната къща заявяват, че са направили справка за потенциалните купувачи на археологическия обект и вярват, че новият собственик ще продължи да го поддържа и защитатава като културен паметник, още повече, че като некропол, мястото е защитено от държавното законодателство. 

Засега обаче не е ясно дали свещената пещера ще бъде достъпна за посещения и по-нататъшни проучвания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: