Инструменти от слонова кост на 400 хиляди години са намерени в Италия

Инструменти от слонова кост  на 400 хиляди години са намерени в Италия Снимка: sciencedaily.com

На територията на Италия при разкопки специалисти са открили уникални инструменти от слонова кост, чиято възраст е около 400 хиляди години

Експерти от Съединените щати отбелязаха, че по това време на територията на съвременна Италия вероятно са живели неандерталци. Те са използвали слонови кости, за да правят различни инструменти. За някои са използвани специални методи.

Това съобщава sciencedaily.com.

Уникалната находка е направена близо до Рим. Инструментите са били разположени на територията на Castel di Guido, който е уникален археологически обект на открито. Разкопките в този район се извършват дълго време - от 1979 до 1991 година. Но и до днес учените изучават находките, направени на площ от над 1,1 квадратни километра. Досега  се идентифицират 98 различни инструмента, за производството на които се използва слонова кост.

Учените разказаха, че някои от инструментите са били използвани за разфасоване на трупове на слонове, докато други са били използвани за раздробяване на кости с различни размери. Но един от инструментите най -много впечатлил специалистите. 

Той се откроявал на фона на другите - дълъг, има гладък край, който  археолозите нарекли лисуар. Такъв инструмент е бил използван от хоминидите за качествено и точно обработване на кожата на животните. Интересен момент е, че тази технология става широко разпространена едва преди 300 хиляди години.

Археолозите отбелязват, че неандерталците са живели на територията на съвременна Италия и не са били по -умни от другите си роднини в други части на света. Тъй като тук нямало достатъчно качествени камъни за изработка на инструменти и оръжия за лов, те използвали кости на слон.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: